Volledig scherm
© ANP

Verdachte Biesboschmoord weer voor de rechter, zaak niet inhoudelijk behandeld

BREDA - Vanmiddag moet de Andelse Zarina R. (37) weer voor de rechtbank in Breda verschijnen. Ze wordt verdacht van moord op de Pool Adrian Weckowicz in augustus 2013. Het lichaam van haar ex-vriend werd pas een half jaar later in de Biesbosch gevonden.

Zarina R. zit nu al meer dan een jaar in de cel, in afwachting van de behandeling van haar zaak. ,,Meer dan een jaar, belachelijk lang'', hekelt Zarina's advocaat mr. Sidney Smeets. ,,Ik zal vanmiddag opnieuw om haar vrijlating vragen, maar de officier zal daar wel weer ernstig bezwaar tegen maken en ik vrees dat de rechtbank er opnieuw in mee zal gaan. Heel raar omdat de zaak helder is. Mijn cliënt heeft een bekennende verklaring afgelegd, dus niets staat de inhoudelijke behandeling nog in de weg.'' Struikelblok is echter de rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC) over Zarina. ,,Zij is daar inmiddels een paar keer geweest, maar er ligt nog geen definitief rapport op tafel'', zegt Smeets. ,,Dat er nu een pro-formazitting is, komt doordat de termijn is verstreken.''

Hoewel de Andelse bij de rechter-commissaris heeft verklaard dat zij de Pool, haar ex-vriend, op 16 augustus 2013 inderdaad met messteken om het leven heeft gebracht, blijft de aanklacht tegen haar moord. ,,Daar blijft de officier verbeten mee doorgaan terwijl duidelijk is dat er sprake is van noodweer. In plaats dat de officier opkomt voor de rechten van een mishandelde vrouw, gaat zij door om haar gelijk te krijgen.''

De rechtszaak verloopt al maanden erg stroef doordat de officier van justitie mr. Gudde en advocaat Smeets als kemphanen tegenover elkaar staan. Maar Smeets heeft ook de drie rechters gewraakt, wat inhoudt dat hij vindt dat er drie nieuwe moeten komen. Aanleiding was een opmerking van rechtbankvoorzitter Kooijman, die bij Smeets volkomen in het verkeerde keelgat schoot.

Begin vorige week werd het verzoek van Smeets behandeld door wrakingskamer van de rechtbank. Die moet nu bepalen of de rechters vervangen moeten worden of niet. Dat kan een probleem opleveren als de uitspraak van dit rechtsorgaan niet op tijd binnen is. Mocht vóór vanmiddag geen uitspraak bij de rechtbank binnen zijn, dan moet de pro-formazitting volgens de regels door drie andere rechters behandeld worden.

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
45'
0-0
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
43'
1-0
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
45'
0-1
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
885 stemmen