Volledig scherm
© Thinkstock

Verbod drones boven de Biesbosch blijft

WERKENDAM - Het gebruik van drones boven de Biesbosch blijft verboden. De nieuwe regels van het ministerie van Economische Zaken voor het vliegen met drones boven natuurgebieden in Zeeland geldt niet automatisch voor andere gebieden in het land.

Volgens een woordvoerder van het ministerie hebben veel beheerders van natuurgebieden al hun eigen regels als het gaat om het gebruik van drones en is extra wetgeving daarom niet nodig. In de Biesbosch bijvoorbeeld hebben betrokken gemeenten en provincies al in regelgeving voor het Nationaal Park vastgelegd wat wel en niet mag.

Boswachter Thomas van der Es: "Deze natuurgebieden worden door veel vogelsoorten gebruikt als fourageer- en broedgebied. Drones verstoren vogelkolonies. Het verbod geldt ook voor modelvliegtuigjes, modelbootjes en dergelijke. Vogels denken bij een drone dat het om een grote roofvogel gaat.

Er zijn ook wel filmpjes waarbij je ziet dat een steenarend een drone aanvalt omdat die als concurrent wordt gezien. Met zo'n droneverbod houd je als beheerder in elk geval de regie in handen. Het wil niet zeggen dat er helemaal niets meer mag.

Zo hebben we bijvoorbeeld bij de opnames voor de film Holland: natuur in de Delta ook voor sommige gebieden geen toestemming verleend omdat dat te verstorend was. Als iemand iets wil, moet vooraf wel toestemming worden gevraagd. Bijvoorbeeld als iemand onderzoek wil doen, of als de politie drones in wil zetten om hennepplantages op te sporen."

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
55 stemmen