Volledig scherm
© Thomas van Mechelen

Verbeter de wereld, begin bij de rommel van een ander

BREDA – Verbeter de wereld, begin bij de rommel van een ander. “Ons huis ligt aan de fietsroute tussen Bavel en Breda, en iedere morgen verzamelen scholieren bij het bruggetje hier iets verderop”, vertelt de Bredase Heidi de Rijbel.

“Ze wachten op anderen, roken een peuk. Ze gooien dan allerlei afval zoals blikjes zó de sloot in. Ik vind dat zo jammer, er zitten daar eenden en zwanen en eens in de zes weken komen er schapen om te grazen. Dan zijn we zo ecologisch bezig dat schapen het gras maaien, wordt de omgeving nog vervuild.”

“Ik ga regelmatig op pad om de boel wat op te schonen. Dat doe ik nu een jaar of vijf. De gemeente ondersteunt mij: ik heb een hesje en een grijper en ook is er een vuilnisbak geplaatst. Dat hesje is wel handig trouwens, sommige mensen denken anders dat ik een taakstraf heb. Mijn vriend gaat ook wel eens mee. Een tijdje geleden stoof er een man naar buiten toen hij ons zag: ‘Als je ooit iemand nodig hebt om te helpen, laat maar weten!’”

“Ik fiets regelmatig naar mijn werk in Bavel, hier vlakbij. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan me steeds ergeren als ik langs deze rommel rijd, of ik kan er wat aan doen. Dat doe ik nu dus regelmatig. Iedereen zou het eens moeten doen, een halfuurtje wandelen. Veel mensen reageren positief, steken een duim op. Maar ik hoor ook wel eens rotdingen: ‘heb je niks beters te doen dan andermans rotzooi op te ruimen?’

“Dat heb ik wel degelijk. Ik werk fulltime, heb hobby’s, ik sport. Maar ik maak even tijd om dit te doen. Het is goed voor iedereen om een halfuurtje naar buiten te gaan. Vorig jaar hebben we een vriendin van me een schoon bos voor haar verjaardag kado gedaan. Zijn we met zijn allen het Mastbos in gegaan en hebben we de boel opgeruimd. Zakken vol. Mooi, toch?”

“Ik heb die instelling van huis uit meegekregen. Als wij vroeger in Zeeuws-Vlaanderen naar het strand gingen, nam je wat je daarmee naartoe nam ook weer mee terug.”

Klik hier voor alle resultaten van het Buurtonderzoek in het verspreidingsgebied van BN DeStem.

Volledig scherm
© René Rövekamp

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
501 stemmen