Volledig scherm
Zondag was de veiling bij Fort De Hel in Helwijk. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Veiling De Hel: veel bezoekers komen vooral om fortwachter gedag te zeggen

HELWIJK - Het was de laatste jaren druk in De Hel. Altijd was er wel iets te doen in het fort in Helwijk. Nu weer een veiling. De mensen die daar zijn, komen echter vooral om gedag te zeggen.

Frank Kastelein is ook deze zondagmiddag de spin in het web. Als een ongebroken Napoleon ontvangt hij de gasten op zijn fortje. Gastvrij en grijns op het gezicht, ondanks het sombere weer. "Wij gaan zeker door."

Het is deze zondagmiddag zeker geen stormloop, daar aan het eind van de dijk. Toch zijn er al vroeg mensen die plannen hebben met een fort bij Raamsdonksveer. Maar zij laten zich niet in de kaart kijken. Wie luistert hoort echter dat de meeste bezoekers eerder langskomen om Kastelein nog eens de hand te drukken dan om op zijn veiling te scoren.

Samen halen de gasten herinneringen op, aan feestjes en activiteiten voor hun kinderen. Ze komen van dichtbij en verderaf. "Mijn vrouw zei 'kom op, er is een veiling'. Nu even kijken of er iets voor ons bij is", zegt een goed ingepakte Mario Siemons uit Roosendaal. Buiten heeft hij een kachel gezien. "Die zou prima kunnen dienen om ons zwembad te verwarmen", zegt Siemons voordat voor de koop sluit.

Cees van Zundert heeft de ontwikkelingen van nabij gevolgd. "Ik woon in de polder van Ruigenhil, in Zwingelspaan. Ik heb Frank zien komen en ben nu hier om even gedag te zeggen." Hij betreurt het dat er niet positiever is omgegaan met de kansen die het kleine fort biedt. "Als het onderdeel was van een fietsroute had er nooit iemand geklaagd", denkt hij. "Dit is een unieke locatie."

Sylvia Ditmar beaamt dat vanachter de bar. De Willemstadse leerde Frank Kastelein kennen toen het op De Hel nog een rommeltje was. "Ik speelde er al als kind." Volgens Ditmar is er in de omgeving weinig begrip voor de gedwongen sluiting.

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (100%)
  • Oneens (0%)
30 stemmen