Volledig scherm
De reactorkuip van Tihange 2 staat ook wel bekend als de 'scheurtjescentrale' vanwege onregelmatigheden in het reactorvat © ANP

Veiligheidsregio ziet niets in klacht bij 'Europa' over Doel

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Het initiatief van Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen om samen een klacht in te dienen bij de Europese Commissie over de kerncentrale in Doel, krijgt vooralsnog geen steun van andere gemeenten in West-Brabant.

Breda laat als voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten dat zij blijft opteren om in collectief verband (dus als veiligheidsregio) te overleggen met de instanties achter de kerncentrale net over de grens.

"Er is direct contact waarbij we het gevoel hebben dat we goed geïnformeerd worden. Dat volstaat op dit moment", aldus David Slager namens de gemeente Breda. Roosendaal, Halderberge en Woensdrecht lopen hiermee in de pas.

"Roosendaal sluit aan bij het standpunt van de veiligheidsregio dat tevens het standpunt is van de provincie. Wij zien voor Roosendaal onvoldoende toegevoegde waarde om als zelfstandige procespartij richting de Europese Commissie te stappen", aldus woordvoerster Hanneke Oppers. Namens Woensdrecht -directe buur van Doel- zegt Sharan Kok dat deze gemeente al eerder een verzoek afwees van milieuorganisatie Benegora om bij de Belgen aan te dringen om volwaardig mee te kunnen doen aan een milieueffectrapportage en publieke evaluatie over Doel.

"De klacht die Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen nu indienen, vloeit in feite voort uit dat eerdere verzoek." De drie gemeenten die 'Europa' inschakelen, vinden het onverteerbaar dat de Belgen zonder direct overleg met de Nederlandse buren besloten om de verouderde centrales van Doel 1 en 2 tot 2025 open te houden. Rucphen wacht de inhoud van de klacht en het regionale overleg na de vakantie af.

Etten-Leur meldt dat de drie gemeenten (nog) niet gevraagd hebben om aansluiting bij hun initiatief. "Als die vraag komt, neemt Etten-Leur een standpunt in."

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen