Volledig scherm
In Tilburg kwam een baby om door verroest rvs. foto archief

Veel onduidelijkheid over roestvrij staal in zwembaden

ETTEN-LEUR - Roesyvrij staal in overdekte baden kan gevaarlijk zijn. Het kan gaan roesten en breken of scheuren. Daarom moet het eruit. En wel voor 1 januari 2017.

Zwembadeigenaren zitten met de handen in het haar sinds minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) eind juni een richtlijn uitvaardigde waarin staat dat in overdekte zwembaden vanaf 1 januari 2017 geen gevaarlijk roestvrij (rvs) staal meer mag zitten.

Volgens minister Blok is de richtlijn klip en klaar. Rvs moet eruit op plaatsen waar het gevaar kan opleveren, tenzij het rvs van zeer hoge kwaliteit is, zo meldde hij vorige week desgevraagd in de Tweede Kamer.

Zwembadexploitanten vinden de richtlijn onduidelijk, want wat is gevaarlijk rvs?

Bergen op Zoom
Walter van Krieken, manager van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom: "Ons zwembad wordt periodiek gekeurd. In de richtlijn staat dat rvs dat hoger dan een meter boven het zwembad zit, niet meer mag. Maar geldt dat ook als je goed rvs hebt? Dat heeft nogal wat gevolgen. Onze tribune-railing is van rvs, maar hartstikke veilig. Wij hebben een hoge duikplank met rvs trap. Die wordt goed onderhouden, maar zou dan niet meer bereikbaar zijn. We kunnen ons niet voorstellen dat de overheid dit bedoelt. "

Oudenbosch en Hoogerheide
Ook Bert Lavrijssen, eigenaar van Laco, dat overdekte zwembaden exploiteert in Oudenbosch en Hoogerheide, zet vraagtekens bij de richtlijn: "Rvs is er in verschillende soorten. Wat is gevaarlijk en wat niet? Wij hebben al het rvs in onze baden in beeld gebracht en alle gevaarlijke situaties aangepakt, want niemand wil onveilig zijn. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld scharnieren van deuren, of met een paal die een vlaggetjes draagt voor het markeren van rugslagkeerpunten?"

Breda en Klundert
Optisport exploiteert de Bredase baden Sonsbeek en De Wisselaar en De Niervaert in Klundert. Kwaliteitsmanager Ingrid Raben: "Bij onze baden zijn nog een paar aanpassingen nodig. Op zich geen grote dingen, ook niet gevaarlijk. De kosten? Valt mee hoor. De materiaal kosten zijn niet hoog, maar soms zit het op een lastige plek, zoals boven het bad. Dan moet het bad dicht."

Oosterhout
Sommige zwembaden voldoen al wel aan de eisen. Zoals De Warande in Oosterhout. "Ons pand is vorig jaar gebouwd", vertelt Jan Gelling, hoofd bedrijfsbureau sportbedrijf Oosterhout. "Wij hebben op alle vlakken rekening gehouden met de eisen en overal speciaal rvs gebruikt."

Fijnaart 
Bij zwembad De Oester in Fijnaart moet nog een kleine aanpassing plaatsvinden. Dennis van Dongen, voorzitter van de stichting die het zwembad exploiteert: "We hebben afgelopen week inspectie gehad. We wisten dat de stang in de rol van het dekzeil van rvs was. We hebben een nieuwe besteld en die wordt binnen enkele weken gehangen. Verder zijn er geen gevaren in ons zwembad. Wij zijn er helemaal klaar voor."

Kleerhangers
Chloor tast roestvrij staal - door deskundigen roestvast staal genoemd - aan, waardoor het kan roesten en daardoor scheuren of breken, met alle gevolgen van dien. Jaap van Duijn van Cobra Consultancy voert sinds jaar en dag inspecties uit bij zwembaden. Hij wordt deze dagen 'helemaal platgebeld' door exloitanten die het bad voor 1 januari gekeurd willen hebben. Prima richtlijn, zo vindt Van Duijn, maar ook een met een groot 'indekgehalte'. "Je moet er pragmatisch mee omgaan. Wat goed is, moet je laten zitten, maar door die richtlijn zijn mensen in paniek geraakt. Zo kreeg ik een ambtenaar aan de telefoon. Die vroeg zich af waarom ik niet had gezegd dat de rvs kleerhangers weg moesten."

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
875 stemmen