Volledig scherm
Brand bij een beddenspeciaalzaak aan de Kruisvoort in Breda. © Perry Roovers/MaRicMedia

Veel klanten afgebrande meubelwinkel in Breda dreigen voor duizenden euro's schip in te gaan

BREDA - Tientallen klanten van de in juni afgebrande meubelwinkel BankstelXL op de woonboulevard in Breda dreigen voor veel geld het schip in te gaan. De klanten deden in de maanden voor de brand een aanbetaling voor een nog te leveren bankstel, oplopend tot bedragen van soms wel duizend euro.

Maar na de brand hebben ze niets meer van de meubelzaak gehoord. De bestelde banken werden nooit geleverd en van de aanbetaling hebben ze niks meer terug te zien.

"Ik ben bang dat ik zowel naar de bank als naar mijn geld kan fluiten", vreest Anne van Kemenade, één van de gedupeerde klanten die 750 euro aanbetaalde. Van Kemenade deed deze week aangifte bij de politie.

Boze telefoontjes

Bij de vestiging van BankstelXL in Eindhoven kwamen de afgelopen tijd tientallen boze telefoontjes van gedupeerde klanten binnen die net als Van Kemenade een forse aanbetaling deden. "Helaas kunnen wij niks voor deze mensen doen. BankstelXL in Breda is een franchiser. Wij voeren dezelfde naam, maar verder staan we los van elkaar", zegt een medewerker die zelf ook flink zegt te balen. "Natuurlijk in de eerste plaats voor de gedupeerde mensen, maar ook voor onze vestiging. Want dit schaadt onze goede naam."

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel gaan achter BankstelXL op de Bredase woonboulevard meerdere bv's schuil. De eigenaar van de winkel zou Joost van Dijk zijn maar die was donderdag niet voor commentaar bereikbaar.

Coulanceregeling

Veel van de banken die BankstelXL in Breda aanbod kwamen van meubelmaker Urbansofa in Wageningen. Die zegt desgevraagd een coulanceregeling te willen treffen voor gedupeerde klanten. Wie een aanbetaling heeft gedaan voor een bank die door Urbansofa geleverd zou worden, kan zich bij het bedrijf melden.

De Consumentenbond waarschuwt klanten niet te gemakkelijk een grote aanbetaling te doen voor een product. "En kan het echt niet anders, regel dan een derde rekening waar je het bedrag o kunt zetten. Mocht het product onverhoopt niet geleverd worden dan heb je je geld in ieder geval weer terug."

Van Kemenade hoopt dat door de publiciteit zich meer gedupeerde klanten zich zullen melden. "Ik ken er zes, maar dat moeten er veel meer zijn. Bij mijn aangifte bij de politie kreeg ik te horen dat wanneer heel veel mensen aangifte doen de kans dat zij er werk van gaan maken een stuk groter wordt. Dus bij deze roep ik iedere gedupeerde op zich te melden. Samen staan we sterker."

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
452 stemmen