Volledig scherm
Links Steven Oomen (80) uit Oosterhout loopt voor de 14e keer mee. In 1968 voor het eerst met zijn vrouw en schoonvader en nu alleen. Rechts Jac van Loon (71) uit Bergen op Zoom loopt voor de 42e keer mee. Zijn eerste tocht was in 1961. © Cobine van der Louw

Veel drinken tijdens jubileumvierdaagse in Nijmegen

NIJMEGEN - Bijna 50.000 mensen doen mee aan 'Nijmegen', onder wie 7.899 Brabanders. BN DeStem volgt lopers uit de regio op de voet.

Het wordt langzaam licht, maar de temperatuur is nog aangenaam als de eerste lopers van de 30 kilometer zich 06.30 verzamelen bij het startpunt van de Nijmeegse Vierdaagse. De 100ste editie van The Walk of the World vertrekt elk jaar vanaf de Wedren in Nijmegen. Op de achtergrond lopen wandelaars van de langere tochten van 40, 50 en 55 kilometer voorbij. Aangeschoten jongeren proberen de lopers bij te houden. Al na 100 meter geven ze het op. Stevig doorstappen kunnen ze na een nachtje stappen niet meer.

Bij het startpunt ontmoeten we Steven Oomen (80) uit Oosterhout en Jac van Loon (71) uit Bergen op Zoom. Beiden hebben de Vierdaagse al meerdere keren gelopen. Oomen loopt deze week voor de 14de keer en Van Loon zelfs voor de 42ste keer. "Het blijft leuk. Ook al is het ieder jaar hetzelfde rondje", grapt Van Loon. Hij ziet het als een grote reünie ieder jaar.

"Het is een mooie route die niet snel zal vervelen", voegt Oomen toe. "Je denkt ieder jaar: daar mag ik weer in plaats van daar moet ik weer. Mijn eerste keer was in 1968 en vanaf 2003 loop ik ieder jaar. Ik leef er het hele jaar naartoe. Veel trainen en dan deze week vooral veel genieten. Van Loon liep voor het eerst mee in 1961.

"Toen liepen we met zo'n 10.000 in plaats van 50.000 man." Als we over de Waalbrug lopen kijken beide heren naar de nieuwe wateropslagplaats die de rivier de Waal meer ruimte geeft. "Deze zie ik nu voor het eerst. Er is veel verbouwd en veranderd in de laatste vijftig jaar. Ik heb nog meegemaakt dat de Betuwelijn werd aangelegd. Toen liepen we door de blubber", aldus Van Loon.

Dat beiden veel hebben meegemaakt tijdens de Vierdaagse is wel duidelijk. In 1996 mislukt in Eindhoven de landing van een Hercules-toestel. Het kost 34 inzittenden het leven. "Ik liep toen nog mee met de militairen. Wij mochten toen de tocht niet afmaken", vertelt Van Loon.

"Twee jaar geleden, met de MH17-ramp was het ook een hele trieste gebeurtenis", vult Omens aan. "We zagen pas 's avonds wat er gebeurd was. Overal ging de muziek de laatste dag uit."

Lees woensdag meer in BN DeStem

Volledig scherm
Links steven Oomen (80) uit oosterhout start voor de 14e keer en rechts jac van loon (71)uit bergen op zoom loopt mee voor de 42e keer in nijmegen

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen