Volledig scherm
De geschiedenis herleeft bij het Groot Arsenaal. Chris van Klinken/Pix4Profs

Veel belangstelling voor Belegh van Bergen

BERGEN OP ZOOM -  Het Groot Arsenaal vormde zaterdag het decor waar een deel van de geschiedenis van het Bergse garnizoensleven zich afspeelde. Het ging over het Belegh van Berghen op den Zoom, een historisch evenement dat opgevoerd werd door de cultuur-historische groep Merck Toch Hoe Sterck.

In Kannen en Kruicken heette het tafereel dat 's middags drie keer te beleven was. Het speelde zich af in 1622 toen Bergen op Zoom voor de tweede keer werd belegerd door de Spanjaarden.

Steenbergen hadden ze al veroverd en de Spaanse zinnen werden daarna op Bergen op Zoom gezet. Maar net zoals bij de eerste belegering in 1588 hield de stad stand.

De tweede belegering onder leiding van Spinola duurde van 18 juli tot 2 oktober en maakte veel slachtoffers. In Herberg Drei Houfeijzers van de familie De Geeth vierde het volk de zoete overwinning op de Spanjool en de opgave van het Belegh waar ook de jonge Michiel de Ruijter en gouverneur Louis de Kethulle bij aanwezig waren.

Voor de Zeeuw Valerius was het ontzet van het Belegh aanleiding om het overwinningslied Merck Toch Hoe Sterck te schrijven.

Lees maandag meer over het Belegh van Bergen in BN DeStem

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
26 stemmen