Volledig scherm
Hayat Main slaat gezonde producten in ter voorbereiding op de ramadan. foto peter van trijen/pix4profs

Vasten tijdens ramadan kan ook een stuk gezonder

BREDA - De ramadan staat in het teken van soberheid, zuinigheid en bezinning. Gelegenheid om wat kilo’s kwijt te raken tijdens dezer dagen? Dat blijkt niet altijd het geval.

„Door de welvaart in het westen wordt er overdadig geconsumeerd en draait het allemaal om de gezelligheid en de volle tafel”, zegt gezondheidscoach Jamila Winwood (35) en schrijfster van het kookboek Van Tajine tot Havermout. Islamitische supermarkten draaien op volle toeren om aan de vraag van de vastende moslimconsument te voldoen. Winwood beschrijft de gemiddelde ramadantafel: „Een overvloed aan zoetigheden, broodjes en vette hapjes. Het lijkt elke avond wel kerstavond.”

Volgens Winwood slaan moslims hiermee de plank volledig mis. „De ramadan is bedoeld om te matigen zodat alle aandacht naar de aanbidding kan gaan. Bovendien is het een gelegenheid om het lichaam rust te geven. Maar door al het ongezonde eten en alle suikers raakt je bloedsuikerspiegel helemaal in de war.”
Volgens Winwood zorgt dit ervoor dat mensen juist aankomen, hoewel ze bijna 18 uur niets eten. „Ik deed er zelf ook aan mee. Maar ik realiseerde me dat we met z’n allen vooral bezig waren met vullen in plaats van voeden. Na zo’n maaltijd word je slaperig en futloos.”

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
534 stemmen