Volledig scherm
Skateboarders vertonen tijdens het Kingdom Festival in park Vrouwenhof hun kunsten. © Christian Keijsers/het fotoburo

Vandalisme in Vrouwenhofpark in Roosendaal is drastisch afgenomen

ROOSENDAAL - In de eerste zes maanden van dit jaar werden theater en park in het Vrouwenhof geteisterd door vandalen en hangjeugd. Maar dankzij meer toezicht zijn er nauwelijks meer incidenten, meldt een tevreden stichting.

Het vandalisme in Openluchttheater Vrouwenhof en het omringende park in Roosendaal is sinds juni drastisch afgenomen. Terwijl de plek in het voorjaar nog meerdere keren per week werd geteisterd door vandalen, bleef het in de voorbije maanden rustig.

Dit zegt Louis Priem, hoofd programmering van stichting Openluchttheater Vrouwenhof. Eerder dit jaar schreef hij een meerjarenplan om de sfeer en veiligheid in het park te verbeteren. Dit plan is onderdeel van het project 'Vitale wijken en dorpen' van de gemeente. Voor de uitvoering ontving de stichting 325.000 euro.

"In het voorjaar hadden we erg veel overlast in theater en park. Hangjongeren lieten afval slingeren en vandalen maakten meubilair en groen kapot. Zo gingen ze het sprookjeshuis te lijf, lag er vaak glas en is er zelfs een keer lijm in het slot van de kleedkamer gestopt. Sinds juni is het gelukkig veranderd. In samenwerking met de gemeente zorgen we voor meer toezicht in het park. We controleren zelf met grote regelmaat. Ook is er de laatste tijd zichtbaar meer politie aanwezig", zegt Priem.

Een gemeentewoordvoerder bevestigt de goede resultaten vanuit het plan 'Vitale wijken dorpen'. "Daarin staan concrete activiteiten tegen vandalisme. De stichting levert vrijwilligers en de gemeente materialen." Wethouder Saskia Schenk roemt de grote vrijwillige inzet vanuit de stichting. De berekende 900 vrijwilligersuren betalen zich dus uit. De gemeente spreekt over een 'ideale samenwerking'.

Over twee maanden wil de stichting een hek rond het openluchttheater plaats, ook om vandalisme tegen te gaan. "Dan is het theater ook buiten het seizoen beschermd tegen vandalen en hangjongeren", aldus Priem. Dit derde theaterseizoen loopt bijna ten einde en is volgens de stichting nu al succesvol. In 2015 kwamen er 4.438 betaalde bezoekers naar het theater. Nu staat de teller op 5.811 toeschouwers en zijn er nog drie evenementen te gaan.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
627 stemmen