Volledig scherm
De zorginnovatiewinkel bevindt zich op een steenworp afstand van de Tweede Kamer in Den Haag. © Waldemar Hogerwaard

Van opplakdeuren voor dementerenden tot Tinybots, het is te koop in Wouwse zorgwinkel

WOUW - 'Mark Rutte en Martin van Rijn keken eerder deze week al even naar binnen. Dit was net voor de opening, maar we hopen dat ze binnenkort ook daadwerkelijk binnenstappen", zegt Waldemar Hogerwaard uit Wouw.

Hij is samen met Janneke Sluiter een tijdelijke pop-upstore begonnen in het teken van innovatie en vernieuwing in de zorg. Deze non-profit zorginnovatiewinkel is de komende drie maanden aan de Korte Poten in Den Haag te vinden en laat het nieuwste van het nieuwste zien op het gebied van de gezondheidszorg.

Zo is er in de winkel de Surewash; een apparaat om handhygiëne protocollen mee te leren voor verplegend personeel. Ook komen er opplakdeuren van Truedoors. Deze deuren helpen dementerenden in een verzorgingstehuis hun kamer terug te vinden, omdat ze lijken op hun vroegere voordeur.

Een ander handig hulpmiddel is ontwikkeld door Tinybots. Deze Nederlandse uitvinding zorgt voor kleine betaalbare robots die helpen bij sociale interactie. Ze geven bijvoorbeeld melding als het tijd is om te eten.

"De afgelopen twaalf jaar heb ik diverse zorg-IT-innovaties ontwikkeld en ervaren dat er veel barrières zijn die zorgvernieuwing kunnen belemmeren. Het voornaamste doel van deze pop-upwinkel is om nieuwe ideeën, producten en processen onder de aandacht te brengen van burgers, zorgverleners, sociale wijkteams en beleidmakers."

In de winkel is een doorlopende expo van zorginnovaties te bezichtigen. Ook worden er diverse seminars en workshops gehouden en is er een grote overlegtafel waar zorgverleners elkaar kunnen ontmoeten. Verder aandacht voor nieuwe innovaties die kleinschalig zijn. "Deze zijn vaak door zorgverleners zelf ontwikkeld maar door geldgebrek, te weinig ervaring met de zakenwereld of door beperkend beleid niet onder de aandacht gebracht van het grote publiek. We hebben daarom bewust gekozen voor Den Haag. Hier zit de politiek."

De nieuwe winkel is al bekend bij enkele politici, volgens Hogerwaard. Zo heeft Diederik Samsom zich al aangemeld en ook Henk Krol, Hanke Bruin-Slots, Renske Leijten hebben gemaild dat ze langskomen voor een gesprek over dit onderwerp.

Kijk voor informatie op www.zorginnovatiewinkel.nl of www.facebook.com/zorginnovatiewinkel.

Poll

Ook al was de wedstrijd zaterdag moeizaam, dit Oranje kan ver komen op het EK.

Ook al was de wedstrijd zaterdag moeizaam, dit Oranje kan ver komen op het EK.

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
876 stemmen