Volledig scherm
Bewoners voeren actie om Cok Machielsen (fiets) in de Akeleiflat te houden. Ze roemen zijn werk als vrijwillig vuilprikker. Het bankje werd door zijn inspanning naar een betere plek verplaatst. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Van de rechter mag Cok Machielsen in Roosendaalse Akeleiflat blijven wonen

ROOSENDAAL - Cok Machielsen mag voorlopig in de Akeleiflat in Roosendaal blijven wonen. Dat heeft de kantonrechter maandag bepaald nadat woningcorporatie AlleeWonen een geding had aangespannen om Machielsen uit de flat te krijgen.

Hij zou sinds 2013 - toen hij in de flat kwam wonen - regelmatig voor overlast zorgen en sommige huurders voelen zich bovendien bedreigd door hem. Maar volgens de rechter zijn de bewijzen die AlleeWonen daarvoor aandraagt, veel te mager.

Dat zegt althans Machielsens advocaat mr. Heijkant in een toelichting op het schriftelijke vonnis dat maandag bekend werd. "Er liggen bij de woningcorporatie klachten over mijn cliënt, maar er is niet voldoende onderzoek naar de feiten gedaan. Daardoor is het onmogelijk om tot huisuitzetting over te gaan."

De klachten leidden de afgelopen maanden tot tweespalt in de Akeleiflat. Volgens Heijkant moet AlleeWonen nu wel stappen ondernemen om tot een soort mediationtraject te komen dat de verhoudingen in de Akeleiflat normaliseert. Cok Machielsen reageert opgelucht op de uitspraak. Tot 2013 had hij vier jaar lang geen vaste woon- of verblijfplaats, nu woont hij, met begeleiding, naar eigen zeggen prima. "Ik ben heel erg blij met de uitspraak, ik was de laatste dagen erg zenuwachtig."

Woningcorporatie AlleeWonen wil nog niet reageren. "We kennen de eindconclusie, maar niet de afwegingen van de rechter", zegt Marc van der Steen.

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
875 stemmen