Volledig scherm
Luchtfoto van het Sita-complex, aan de Potendreef in Roosendaal. Naast het Sita-complex is de Biomineralenfabriek in Roosendaal gepland. © Archieffoto Aeroview

'Uitvoering mer rond biomineralenfabriek Roosendaal is zeker deugdelijk'

ROOSENDAAL - De onafhankelijkheid van het mer-onderzoek naar de milieubelasting van de biomineralenfabriek die aan Potendreef moet komen, is wel degelijk gewaarborgd.

Dat stelt wethouder Toine Theunis in zijn antwoorden namens het college van B en W aan de SP-fractie.

Theunis werpt de suggestie verre van zich dat de gemeente op de hand zou zijn van Lodewijk Burghout van Biomineralen BV en daarom niet van zins zou zijn om een volledig nieuwe milieueffectrapportage op te starten. De gemeenteraad riep het college per motie op om dat wél te doen. Kort voor zijn vakantie liet wethouder Cees Lok weten dat de nieuwe mer zich beperkt tot het toetsen van bestaande rapporten. Anders gezegd: er komt geen nieuw mer-onderzoek. Bewonerswerkgroep Biomineralen is daar boos over.

Theunis (als vervanger van Lok) zegt nu dat in de nieuwe mer-procedure 'uiteraard ook bestaande rapporten worden beken'. Maar indien nodig, wordt er aanvullend onderzoek verricht. Richting de SP benadrukt Theunis de rol van de zogeheten 'Commissie voor de milieueffectrapportage'. Dat is een onafhankelijke commissie van deskundigen (die zetelt in Utrecht) die straks het vernieuwde mer-rapport gaat beoordelen. "De gemeente Roosendaal heeft daar geen enkele invloed op. Als die commissie zou oordelen dat de mer niet deugdelijk is uitgevoerd, kunnen we dat niet negeren", aldus Theunis.

Lees meer hierover zaterdag in BN DeStem

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen