Volledig scherm
© Christian Traets / MaRicMedia

Uitgebrande BMW in Essen was vluchtauto liquidatie Breda

BREDA - De uitgebrande BMW 3 stationcar die is gevonden bij Essen in België is vrijdagavond gebruikt bij de liquidatie van Peet van der Linde (60) in Breda. De politie weet bijna zeker dat het de vluchtauto is waar de schutter is ingestapt naast een eveneens onbekende chauffeur.

Ze sluit niet uit dat ook de Audi A5 Quattro die brandend werd aangetroffen bij Bavel, is gebruikt bij het misdrijf. ,,Misschien zijn de daders in die auto overgestapt'', schetst politiewoordvoeder Willem van Hooijdonk een mogelijk scenario.

De recherche in Breda vraagt dinsdag bij Opsporing Verzocht aandacht voor de afrekening. ,,We hebben al met acht of negen getuigen gesproken, maar zijn ervan overtuigd dat meer mensen iets hebben gezien van het misdrijf.'' De politie denkt daarbij onder meer aan voorbereidingshandelingen in de omgeving van de Lunetstraat, waar de dodelijke schoten vielen. ,,We gaan ervan uit dat de daders het slachtoffer hebben staan opwachten. Misschien hebben ze de buurt eerst verkend en hebben voorbijgangers verdachte personen of voertuigen gezien.''

Ook hoopt de politie dat bewoners en passanten meer kunnen vertellen over de vluchtroute van de donkerkleurige BMW stationcar. De wagen is weggescheurd richting Meidoornstraat, maar welke route hij daarna heeft gevolgd naar Essen is niet duidelijk. De BMW is eind december gestolen in de omgeving van de Blauwe Kei in Breda.

De recherche is er intussen zeker van dat Van der Linde kort voor zijn dood een bezoek had gebracht aan een feest in café 't Hoekske aan het Dijkplein. Hij werd neergeschoten nadat hij de zaak, voor zover bekend, alleen had verlaten. Van Hooijdonk zegt dat de politie geen aanwijzingen heeft dat er in het café iets is voorgevallen dat heeft geleid tot de schietpartij: ,,Toch willen we ook graag praten met bezoekers. Ze hebben misschien waardevolle informatie.''

Van Hooijdonk zegt dat de recherche gelet op de handelwijze van de daders zonder meer uitgaat van een koelbloedige afrekening. Het slachtoffer was een bekende van de politie. Hij kwam in het verleden bovendrijven in verschillende onderzoeken, onder meer naar witwassen, maar werd voor zover bekend nooit voor een zwaar misdrijf veroordeeld. De Bredanaar had een handel in duurdere tweedehands auto's en een groothandel in horloges en sieraden. Naar het motief voor de afrekening blijft het voorlopig gissen.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-7
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
1-2
VitesseVIT
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-0
FC TwenteTWE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
1-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo AZAZ
EINDE
0-2
ExcelsiorEXC
away logo

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
947 stemmen