Volledig scherm
Intercity Direct in het station van Breda. © Demi Schoenmakers

Twee locomotieven moeten vertraging Intercity Direct voorkomen (video)

BREDA / AMSTERDAM - Sinds afgelopen maandag rijdt de Intercity Direct, die tussen Breda en Amsterdam over het HSL spoor rijdt, met twee locomotieven. Eén vooraan de trein en één achteraan de trein. In spoorjargon spreekt men van 'sandwichrijden'.

Voordelen
Deze extra locomotief heeft een aantal voordelen zegt de NS. "De trein kan makkelijker omkeren op het eindstation omdat de locomotief niet elke keer hoeft te worden omgereden. En er zijn na elke rit geen rangeerders en extra machinisten nodig om dit te doen."

"Als één van de locomotieven onderweg defect raakt, kan de trein alsnog op eigen kracht verder. Ook bij een storing op de HSL kan de trein makkelijker omkeren, waardoor IC direct treinen minder snel worden opgeheven. Ze kunnen dan gaan pendelen tussen stations waar nog wel gereden kan worden."

Het rijden met twee locomotieven is één van de maatregelen die NS begin dit jaar aankondigde om de betrouwbaarheid van de treinen op de HSL te verbeteren. Intercity direct heeft nog steeds teveel last van vertraging en uitval.

Maatregelen
De NS heeft in februari de volgende maatregelen aangekondigd om de uitval van Intercity direct binnen een jaar te halveren.

NS start met een intensief begeleidings- en opleidingsprogramma. Machinisten die treinen bedienen op de HSL gaan vaker op dit baanvak rijden, met als doel de fijne kneepjes te leren van het rijden op de HSL. Bij onderhoudsbedrijf NedTrain komt extra capaciteit aan hoogopgeleide technici beschikbaar om storingen aan het materieel sneller op te lossen. De treinen tussen Amsterdam en Breda krijgen een tweede locomotief. NS is in overleg met ProRail over het sneller verhelpen van strandingen en storingen aan de infrastructuur. Er is een speciale regisseur aangewezen voor Intercity direct bij het Operationeel Controle Centrum (OCCR).

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
736 stemmen