Volledig scherm
Bouwcoördinator Wessel Zonneveld bekijkt hoe de nieuwe dakspanten van de tuinmanswoning van landgoed Mattemburgh zijn aangebracht. foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Tuinmanswoning op landgoed Mattemburgh krijgt fikse opknapbeurt

HOOGERHEIDE - De tuinmanswoning en het koetshuis op landgoed Mattemburgh worden stevig onder handen genomen.

Er zitten scheuren in de muren en dakrand. Die tonen de noodzaak van de restauratie aan.

De tuinmanswoning is een beeldbepalend gebouw naast de witgepleisterde villa op het landgoed. Tot twintig jaar geleden diende het als woning voor personeel op het landgoed. Het werd in 1846 gebouwd, maar dit gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. In 1947 werd een nieuw witgeschilderde bakstenen dienstwoning gebouwd.

"Het is dus nog niet eens zo oud, maar het is wel een monument, omdat het een beeldbepalend element is op het landgoed", zegt Wessel Zonneveld die als bouwcoördinator van Brabants Landschap betrokken is bij de restauratie. "Die status heeft het voor ons mogelijk gemaakt om er een subsidie van de provincie op binnen te halen. En dat is belangrijk, want een kostbare restauratie als deze verdien je niet zomaar terug met de exploitatie." De provincie draait op voor ongeveer de helft van de 380.000 euro kostende opknapbeurt.

De restauratieplannen dateren uit 2010. Toen is er om financiële en praktische redenen voor gekozen om eerst de villa op te knappen. Dat gebeurde in 2011.

Lees meer in BN DeStem van woensdag 20 juli

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
1058 stemmen