Volledig scherm
Burgemeester Ruud van den Belt woont nog in Geertruidenberg, waar hij wethouder was. Dit jaar wil hij verhuizen naar Steenbergen. 'We voelen ons hier al thuis.' © Tonny Presser/Pix4Profs

'Trots op het kleine Welberg'

STEENBERGEN/WELBERG - Direct na zijn installatie als burgemeester kreeg Ruud van den Belt een houten klokje cadeau van Angelo Somers. Een model van het bevrijdingsmonument van Welberg. De actie om geld in te zamelen om een kopie van de klok naar Canada te verschepen, was toen net begonnen. Het initiatief raakte Van den Belt, die er daarna nauw betrokken bij is geweest.

Zo nauw, dat hij eind volgende maand een week naar het Canadese Edmonton gaat, om de klok te overhandigen. Zijn inzet daar zal zich vooral richten op toekomstige herdenkingen. „Ik wil ervoor zorgen dat de beide klokken tijdens herdenkingen tegelijk gaan luiden. Voor de mensen die het hebben meegemaakt en die niet naar Nederland kunnen reizen, hun familie en voor alle Canadezen.” Een uniek streven, noemt hij het. „Ik ben er trots op dat Welberg, zo’n klein dorp, een verbintenis nastreeft met Edmonton.” En de Canadezen zijn op hun beurt heel blij met de aandacht voor de Slag om de Schelde, weet hij. „Ze hebben altijd het gevoel dat alle aandacht uitgaat naar de Amerikanen. Van de Slag om de Schelde is nooit een film gemaakt.”

Lees woensdag meer in BN DeStem

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen