Volledig scherm
Burgemeester Ruud van den Belt woont nog in Geertruidenberg, waar hij wethouder was. Dit jaar wil hij verhuizen naar Steenbergen. 'We voelen ons hier al thuis.' © Tonny Presser/Pix4Profs

'Trots op het kleine Welberg'

STEENBERGEN/WELBERG - Direct na zijn installatie als burgemeester kreeg Ruud van den Belt een houten klokje cadeau van Angelo Somers. Een model van het bevrijdingsmonument van Welberg. De actie om geld in te zamelen om een kopie van de klok naar Canada te verschepen, was toen net begonnen. Het initiatief raakte Van den Belt, die er daarna nauw betrokken bij is geweest.

Zo nauw, dat hij eind volgende maand een week naar het Canadese Edmonton gaat, om de klok te overhandigen. Zijn inzet daar zal zich vooral richten op toekomstige herdenkingen. „Ik wil ervoor zorgen dat de beide klokken tijdens herdenkingen tegelijk gaan luiden. Voor de mensen die het hebben meegemaakt en die niet naar Nederland kunnen reizen, hun familie en voor alle Canadezen.” Een uniek streven, noemt hij het. „Ik ben er trots op dat Welberg, zo’n klein dorp, een verbintenis nastreeft met Edmonton.” En de Canadezen zijn op hun beurt heel blij met de aandacht voor de Slag om de Schelde, weet hij. „Ze hebben altijd het gevoel dat alle aandacht uitgaat naar de Amerikanen. Van de Slag om de Schelde is nooit een film gemaakt.”

Lees woensdag meer in BN DeStem

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
18:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
19:45
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
20:45
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
613 stemmen