Volledig scherm
Foto Aris van Sprundel

Triest eind ontsnapte damherten op A58 bij Rucphen

RUCPHEN -Vermoedelijk zijn de drie damherten die maandagavond en dinsdagochtend de dood vonden ooit ontsnapt bij een fokker of liefhebber, ergens in West-Brabant.

Damherten komen hier in de vrije natuur niet voor, dan moet je richting de Zeeuwse duinen. "Wij hebben ze in ieder geval nooit in het wild gezien", zegt boswachter Patrick Raats van Staatsbosbeheer. Hij betwijfelt of de oorspronkelijke eigenaar zich nog zal melden. "Ze hebben nogal wat schade veroorzaakt."

En levensgevaarlijke situaties, zegt een woordvoerder van de politie. Maandagavond rond kwart over zeven knalden twee auto's op de snelweg A58 vanuit Roosendaal in de richting Etten-Leur op twee volwassen damherten van zo'n honderd kilo het stuk.

Ter hoogte van de afslag Rucphen meldde een van de automobilisten zich bij de politie. "Die man was ongedeerd en dat mag je best een wonder noemen als je zijn auto zag."

De zwaar gewonde damherten werden uit hun lijden verlost en van het asfalt gehaald door bijzonder opsporingsambtenaar Aris van Sprundel die vaker dit soort opdrachten krijgt. "Maar nooit eerder een damhert tegengekomen."

De volgende dinsdagochtend kon Van Sprundel weer op pad, want een paar kilometer van de onheilsplek van maandag werd een derde damhert gesignaleerd. "Die liep onderaan het talud bij Roosendaal. En dan wil je niet dat zo'n dier ook in de ochtendspits op een snelweg belandt", aldus de boadie door de politie werd ingeschakeld omdat hij verlof heeft om losgebroken of gewond vee of wild te doden.

"Dat is natuurlijk niet leuk, maar je kunt op zo'n moment en zo'n plek niet anders. Vangen gaat niet. Zo gauw je te dicht in de buurt komt, haal je ze nooit meer in."

Blijft de vraag waar de damherten vandaan zijn gekomen en of er wellicht nog meer vrij rond lopen.

De politie kreeg dinsdag melding dat een paar maanden geleden in Rucphen al eens enkele damherten zijn gesignaleerd. Maar hoeveel precies weet niemand.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
De damherten op de A58. © Aris van Sprundel

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
740 stemmen