Volledig scherm
Op camping Vall d'Aro werden een aantal jongeren aangehouden door de politie. © Céleste Hellendoorn

Ton Linssen in chaos van Platja d'Aro: 'Ik wilde vooral mijn familie beschermen'

PLATJA D'ARO - Bergenaar Ton Linssen zat dinsdagavond op het terras in de Spaanse badplaats Platja d'Aro toen daar grote paniek uitbrak. Uiteindelijk bleek het loos alarm: een groep Duitsers besloten tot een flashmob. "Het was een complete chaos, iedereen sloeg op de vlucht, maar er was totaal niet duidelijk wat er aan de hand was", aldus het raadslid.

Linssen zat met zijn gezin op het terras van een restaurant, toen de paniek uitbrak. "Het was precies zoals je dat op tv vaak hebt gezien. Een grote chaos, iedereen rende voorbij. Er was grote paniek. Je hoorde al snel veel sirenes, maar geen schoten. Ik had totaal geen idee wat er aan de hand was."

Gevlucht
Ook op het terras sloeg de paniek toe. "We zijn meteen die zaak in gevlucht. We hebben ons achterin het restaurant schuilgehouden. Daar hebben we een tijdje stil gezeten. We zaten samen met onder meer de kok bij de achteruitgang, zodat we daar ook langs konden, mocht dat nodig zijn. Het is zo'n chaos, maar je verstaat ook niet alles."

"Ik was niet zozeer bang, maar wilde vooral mijn familie beschermen. Ik besefte niet wat er gebeurden. Ik dacht vooral: wat is er nou? Dus na een tijdje ben ik gaan kijken, buiten. Voor mijn gevoel duurde dat een eeuwigheid, maar ik denk dat het een minuut of vijf later was."

'Verkrampt in hun stoel'
Hij schrok van wat hij zag. "Dan zie je pas de schade. Nu is het geen aanslag, maar het heeft toch wat aangericht. Je zag allemaal schoenen, tassen en stoelen op straat. Maar ik zag ook oudjes nog zitten, die niet in staat waren om te vluchten. Verkrampt in hun stoel."

Pas een halfuur wist Linssen waar het om ging. "Het ministerie van buitenlandse zaken had dat vrij snel naar buiten gebracht. Ik ben vooral onder de indruk van het effect wat zoiets heeft. Dat ligt aan de ontwikkelingen van deze tijd. Onderhuids is de angst zo groot. Vroeger ging je kijken als er een sirene klonk, nu rent iedereen weg. Op toeristische plekken kun je dit soort grappen niet meer maken. Ik vind ook dat je die mensen moet straffen. Het laat zo'n schade achter. Bij het restaurant waar wij zaten, bijvoorbeeld, zijn een paar mensen weggerend, die hun rekening niet meer hebben betaald. Begrijpelijk, natuurlijk. Maar reken maar uit, bij al die restaurants."

Gesprek van de dag
Het incident heeft flink wat indruk gemaakt op Linssen en zijn familie. "Het is hier natuurlijk het gesprek van de dag. Overal is het op tv, de kranten staan er vol van. Mijn dochtertje van 8 jaar heeft een tekening gemaakt van wat ze heeft beleefd en ze tekende allemaal vallende mensen. Dat maakt wat indruk, hoor." 

Toch is de rust teruggekeerd in het onder Nederlanders geliefde Platja d'Aro en vervolgt Linssen 'gewoon' zijn vakantie. "Vanavond gaan we opzettelijk terug naar hetzelfde restaurant als gisteren."

WhatsApp
​Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.

Volledig scherm
© DavidSchelvis

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen