Volledig scherm
© Erna Lammers

Toch oplossing voor centrumplan Gilze

GILZE EN RIJEN - En toen was er toch een tussenoplossing voor het bestemmingsplan Centrumdeel Gilze: uitstel tot de volgende raadsvergadering in december. Dan gaat wethouder Willem Starreveld de ins en outs van een aangepast plan uitleggen. Zo konden amendement en motie even in de ijskast. De raad stemde in.

Bij de behandeling van de plannen gisteren om in het centrum van Gilze een tachtigtal woningen, detailhandel en een gebouw voor maatschappelijke voorziening te bouwen kwam zo toch tot een vreedzaam einde. De dag ervoor had Kern'75 de eigen wethouder nog met amendement en motie gedreigd.

De wethouder wilde omwille van de snelheid en flexibiliteit instemming voor het ruwe plan. Zo kon hij volgens hem enkele ontwikkelaars eventueel via onteigening dwingen grond in het gebied tegen een 'redelijke' prijs te verkopen. Omwonenden die een stuk tuin zouden verliezen en de Heemkring vreesden ook grond kwijt te raken, ondanks het verweer van de wethouder dat overleg zijn insteek was voor particulieren en van onteigening in principe geen sprake zou zijn.

Kern'75 en PvdA wilden in een amendement een gebouw dat vlak tegen het oude raadhuis bij de Nieuwstraat zou komen laten vervallen voor groen en verkeer. Een meerderheid van Kern'75, PvdA en CDA hadden een motie liggen om de gemeente nu en in de toekomst tot vreedzame gesprekken over onder meer grondverkoop te dwingen.

Starreveld zei echter dat het amendement tot grote aanpassingen van het bestemmingsplan zou leiden en tot heropening van inspraak. Ofwel grote vertraging. De wethouder vroeg daarom in december verder te praten over een meer uitgewerkt alternatief.

Fractievoorzitter Walter de Vet van Kern'75 zag grote vertraging niet zitten en dacht met kleinere aanpassingen ook een eind te komen. Zo dachten de andere fracties er ook over. Daarmee heeft de wethouder tot 19 december om met een goed verhaal te komen.

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
465 stemmen