Volledig scherm
Niet alleen de versiering en de bierglazen zijn in stijl in het Bergse café. In de rust wordt Belgische patat met echte mayo geserveerd. foto vincent Krijtenburg

Toch leuk: België steunen in Café Beveren 2.0 in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Café Krijnen aan de Dubbelstraat in Bergen op Zoom is vanwege het Europees Kampioenschap voetbal omgedoopt in Café Beveren 2.0. Maandagavond speelde het Belgische elftal tegen Italië. Het liefst had cafébaas Jan Krijnen natuurlijk gezien dat het Nederlandse elftal op het EK speelde.

Maar iedereen weet wel hoe slecht dat afliep: Nederland plaatste zich niet. "In samenspraak met klanten besloten we toen de zuiderburen - die wel doorgingen - een hart onder de riem te steken", zegt cafébaas Jan Krijnen.

Zo gezegd zo gedaan. In plaats van oranje versiering, decoreerde Jan en zijn vrouw Marloes het café met rode, gele en zwarte ballonnen en slingers. Ook de naam van het café is voor de gelegenheid aangepast. 'Café Krijnen is vanaf 10 juni 2016: Café Beveren 2.0', is te lezen op een krijtbord waar normaal gesproken staat hoeveel een bittergarnituur kost.

Niet alleen de versiering en de bierglazen zijn in stijl. In de rust wordt Belgische patat met echte mayo geserveerd.

En het werkt. Het is met tientallen klanten behoorlijk druk in het bruine café. "Als Nederland speelt dan staat hier dik honderd man, nu een mannetje of veertig. Dat is in ieder geval meer dan wanneer je niks organiseert", zegt Krijnen. Tijdens de volgende wedstrijd (België tegen Ierland) verwacht hij nog meer bezoekers, omdat die op zaterdagavond gespeeld wordt.

Met een Belgisch bierglas in zijn hand kijkt cafébezoeker Ralf van Poll naar de wedstrijd. Hij weet probleemloos elf namen van Belgische spelers op te noemen. Desondanks voelt het voor hem toch anders dan het aanmoedigen van het nationale team. "Ik ben minder betrokken bij het EK. De oefenwedstrijden heb ik bijvoorbeeld niet gezien. Ik zou ook niet kunnen zeggen wat de kansen voor de Belgen zijn."

Volgens Marc Huijbregts die samen met zijn broer naar de wedstrijd komt kijken, zit het wel goed met de kansen voor het Belgische team.

"Het is een goed elftal, dus ze kunnen ver komen volgens mij. Omdat Nederland niet meedoet maakt het me eerlijk gezegd ook niet uit wie er wint."

Hoe ver de zuiderburen ook komen op het EK: Marloes Krijnen kijkt al uit naar de Tour de France in juli en de Olympische Spelen in augustus. "Het is te hopen dat Nederland dan meer succes heeft, dat zijn toch de momenten dat mensen elkaar opzoeken."

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
501 stemmen