Volledig scherm

Thuis in de wijk in Breda: Een paar uurtje mantelzorg

Sinds februari zijn dertig studenten van Avans Hogeschool actief in de wijk Heusdenhout in Breda met het project ‘Thuis in de wijk’. Nadat ze de wijk eerst in kaart hadden gebracht, gaan ze nu tot aan de zomervakantie met projecten beginnen. Daarover houden ze voor BN DeStem een blog bij (en maken filmpjes) over hun ervaringen.

Mantelzorg is een woord, waarvan ik weinig had gehoord. Totdat ik er zelf mee werd geconfronteerd, hoewel ik hier niet voor had geleerd.
Mij werd deze mantel omgehangen en daar hoef je echt niet naar verlangen.
Maar het is zo dat de persoon die deze mantel draagt, er zelf ook niet om heeft gevraagd. En weet u wat ik ook niet had verwacht: je draagt deze mantel dag en nacht.
Ik moest me met steeds meer dingen gaan bemoeien. De zorgen gingen boven mijn hoofd uitgroeien.
Zonder er om te vragen moest ik steeds meer zorg gaan dragen. Deze mantel werd me letterlijk te zwaar, mijn schouders gingen er onder hangen zowaar.
Mijn lijf begon ook aandacht te vragen; hoe konden mijn benen deze zware zorg blijven dragen?
Ik kan u wel vertellen, mijn mantel begon te knellen, het begon letterlijk slijtage te krijgen, dat hoef ik echt niet te verzwijgen.
Het model raakte langzaam uit zijn voegen van al dat mantelzorgzwoegen. Ik moet er nu echt voor waken zelf niet in de problemen te raken.
Gelukkig zijn er mensen om mij heen en die houden mij op de been Dat zijn schatten die mij een paar uur vervangen; dan kan ik mijn mantel even te luchten hangen.
Ik ben dan even van mijn zorg bevrijd en heb voor mezelf ook wat tijd.
Ik denk wel eens onder het lopen, of ik er een mantel bij zal kopen.
Maar helaas hebben de winkels er geen, van dit model is er maar een.
Ik ga naar huis en trek mijn mantel weer aan, hopelijk krijg ik de kracht nog een poosje verder te gaan.

Mientje

Wat als Mientje jouw buurvrouw is? Als jij met een paar uurtjes van je tijd haar mantel kan verlichten? Zou u dat dan doen?

Wij zijn tijdens onze periode in het Nest in gesprek gegaan met mantelzorgers. Een belangrijk onderwerp in de hedendaagse samenleving. Steeds meer last komt er op de schouders te liggen van de mantelzorgers, terwijl ze al zoveel lasten moeten dragen! Wanneer wordt er nou eens aan deze mantelzorgers gedacht?

Dag en nacht voor je familielid, partner of buurvrouw zorgen. Wanneer heb je dan nog tijd om iets voor jezelf te doen? Wij vinden dat iedereen recht heeft op wat ontspanning en tijd voor zichzelf! 

Daarom zijn we een maatjes project gestart waarin we zorgbehoevenden koppelen aan studenten van de opleiding sociale studies. Op deze manier doet de student werkervaring op

en kan de mantelzorger van de zorgbehoevende een avond iets leuks doen.

Wilt u ervaren hoe het voelt om weinig vrijheid te hebben door ‘aan iemand vast te zitten’? Kom dan naar het eindevenement van het Nest op zondag 26 juni in ‘t Houwke en Villa

Boerebont. Meer informatie volgt nog op deze pagina. Hier kunnen wij u meer vertellen over ons project.

Tot dan!

Marije Vermeulen en Tessa Michielse

---------------

De studenten zijn te volgen via hun blog of facebookpagina.

Volledig scherm
(Het opbouwen van de pilot, links onder staan Patrick (deelnemer) en Susanne.)
Volledig scherm
Ontmoeting tussen Ton en Sandra uit Heusdenhout.
Hallo en welkom bij Uren met de Buren! Deze video is een test om te kijken wat het effect is als je twee mensen vijf uur in een ruimte zet. Patrick en Judy zijn nog maar net klasgenoten en hebben zich beide vrijwillig opgegeven, zij wisten niet van elkaar dat zij mee zouden doen. Uren met de buren gaat aan de slag in de wijk Heusdenhout in Breda. Wij zoeken naar wijkbewoners die we vervolgens koppelen en 5 uur met elkaar door laten brengen. Tijdens deze vijf uur zullen zij een activiteit doen en worden zij gefilmd. Uiteindelijk komt alles samen in een documentaire speciaal voor de wijk Heusdenhout. Woont u in Heusdenhout en wilt u meer informatie of wilt u deelnemen? Neem contact met ons op. https://www.facebook.com/urenmetdeburen/ Thuisindewijkbreda@gmail.com Het project ‘Thuis in de Wijk’ is een initiatief van Avans Hogeschool en de Gemeente Breda. Binnen dit project wordt vormgegeven aan experimenten binnen de sector van Zorg en Welzijn binnen de experimenteerzone Heusdenhout. Studenten van Avans bundelen hun krachten om zo samen van toegevoegde waarde te zijn met en voor de wijk. Behoeftes van buurtbewoners en -professionals, problematiek en de verschillende passies komen hierbij om de hoek kijken. Volg deze pagina en blijf op de hoogte van de lopende experimenten Het Nest, Oud ontmoet Jong en afstudeeronderzoek Verpleegkunde. In totaal 34 studenten die een verschil willen maken en maatschappelijke bijdrage willen leveren aan samen leren en samen leven. David Ravivo, Kris Schipperen en Susanne Vermeeren

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
622 stemmen