Volledig scherm

Thuis in de wijk in Breda: David Ravivo - Uren met de buren (video)

Sinds februari zijn dertig studenten van Avans Hogeschool actief in de wijk Heusdenhout in Breda met het project ‘Thuis in de wijk’. Nadat ze de wijk eerst in kaart hadden gebracht, gaan ze nu tot aan de zomervakantie met projecten beginnen. Daarover houden ze voor BN DeStem een blog bij (en maken filmpjes) over hun ervaringen.

Het nest, een experiment van de sociale studies van Avans hogeschool en gemeente Breda. Toen ik hoorde dat studenten hier de kans kregen om op hun eigen manier meerwaarde te creëren in een wijk in Breda ging, mijn hart even iets sneller kloppen. Wauw! Met een groep studenten onderzoek doen naar de behoeftes van wijkbewoners en hier op een creatieve manier mee aan de slag gaan, dat past echt helemaal bij mij. Ik ging met veel zin dit project in.

Volgens de bewoners die ik heb gesproken wonen er veel oudere mensen in Heusdenh(OUD). Deze mensen zitten vaak alleen thuis en zien niet zoveel medebewoners om hun heen. Er bleek een behoefte te zijn aan het oude volksbuurtje. Een wijk waar bijna iedereen elkaar kent en elkaar aanspreekt. Ik vond dit een interessant onderwerp omdat ik in mijn eigen omgeving hetzelfde zie gebeuren. Hoeveel mensen uit jouw wijk ken jij eigenlijk? Ikzelf ken alleen mijn huisgenoten en mijn buren zie ik wel eens, verder weet ik niet zoveel van mijn wijk.

Samen met Kris Schipperen en Susanne Vermeeren zijn wij daarom Uren met de Buren gestart. Dit is een project waarbij twee onbekende van elkaar voor vijf uur lang samen in een ruimte worden gezet. Zij mogen de ruimte niet verlaten en hebben alleen elkaar. Deze ontmoeting wordt gefilmd en er wordt een video reportage van gemaakt. Omdat wij het best spannend vonden om ons meteen op wijkbewoners te storten met dit idee, hebben we eerst een pilot versie met mede studenten opgenomen. Deze is hier te bekijken.

Nadat de pilot was geëdit hebben we deze ontmoeting vertoont aan docenten en studenten, zodat wij feedback konden ontvangen. Hierna kwamen er twee aanmeldingen binnen van wijkbewoners! Beide woonden zij nog niet lang in Heusdenhout en wilden ze nieuwe mensen uit de wijk ontmoeten. We hebben een ontmoeting georganiseerd voor deze mensen en het resultaat is nog beter dan waar wij zelf op hadden gehoopt! Een fragmentje is hier te bekijken. Maar wat vonden de wijkbewoners zelf van deze ontmoeting? Onder meer dit: ‘Heel bijzonder om ons zo weer terug te zien en wat mij betreft is het ook een soort kennismaking met mezelf.’

Op Zondag 26 Juni zal de hele ontmoeting vertoont worden in het nest. (Aardenhoek 4, Heusdenhout) Daarna is hij ook op YouTube te bekijken. Ton en Sandra hebben nog regelmatig contact en zijn van plan samen in de wijk iets op te gaan zetten voor medewijkbewoners. Ook zullen zij aanwezig zijn tijdens de vertoning. Zij zijn zelfs hiervoor samen iets aan het voorbereiden..

---------------

De studenten zijn te volgen via hun blog of facebookpagina.

Volledig scherm
(Het opbouwen van de pilot, links onder staan Patrick (deelnemer) en Susanne.)
Volledig scherm
Ontmoeting tussen Ton en Sandra uit Heusdenhout.
Hallo en welkom bij Uren met de Buren! Deze video is een test om te kijken wat het effect is als je twee mensen vijf uur in een ruimte zet. Patrick en Judy zijn nog maar net klasgenoten en hebben zich beide vrijwillig opgegeven, zij wisten niet van elkaar dat zij mee zouden doen. Uren met de buren gaat aan de slag in de wijk Heusdenhout in Breda. Wij zoeken naar wijkbewoners die we vervolgens koppelen en 5 uur met elkaar door laten brengen. Tijdens deze vijf uur zullen zij een activiteit doen en worden zij gefilmd. Uiteindelijk komt alles samen in een documentaire speciaal voor de wijk Heusdenhout. Woont u in Heusdenhout en wilt u meer informatie of wilt u deelnemen? Neem contact met ons op. https://www.facebook.com/urenmetdeburen/ Thuisindewijkbreda@gmail.com Het project ‘Thuis in de Wijk’ is een initiatief van Avans Hogeschool en de Gemeente Breda. Binnen dit project wordt vormgegeven aan experimenten binnen de sector van Zorg en Welzijn binnen de experimenteerzone Heusdenhout. Studenten van Avans bundelen hun krachten om zo samen van toegevoegde waarde te zijn met en voor de wijk. Behoeftes van buurtbewoners en -professionals, problematiek en de verschillende passies komen hierbij om de hoek kijken. Volg deze pagina en blijf op de hoogte van de lopende experimenten Het Nest, Oud ontmoet Jong en afstudeeronderzoek Verpleegkunde. In totaal 34 studenten die een verschil willen maken en maatschappelijke bijdrage willen leveren aan samen leren en samen leven. David Ravivo, Kris Schipperen en Susanne Vermeeren

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
119 stemmen