Volledig scherm
© Erna Lammers

Theunis: Overleg over oud kerkhof

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis is bereid om te onderzoeken of heropening van de oude katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg haalbaar is. Hij wil daarover dit najaar in overleg met Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Theunis is gevoelig voor het argument van raadslid Sjef van Dorst (Roosendaalse Lijst) die vindt dat het cultureel erfgoed van de begraafplaats het best wordt gediend door weer begrafenissen toe te staan.

Dat zorgt voor toeloop van publiek waardoor de toekomst van het in 1988 gesloten kerkhof beter gegarandeerd wordt, aldus Van Dorst die zelf jarenlang in het bestuur zat van de begraafplaatsenstichting.

Theunis wijst wel op de maatschappelijke ontwikkeling dat het aantal begrafenissen sterk is afgenomen ten gunste van het aantal crematies. Als het zover komt dat de begraafplaats aan de Bredaseweg weer open gaat, moeten ook het onderhoud en het beheer goed geregeld worden. De gemeente ziet zichzelf niet als partij om het beheer op te pakken. Vandaar het overleg met de directeur van begraafplaats Zegestede aan de Rucphensebaan.

Zegestededirecteur Annette van de Meene zegt desgevraagd dat zij met een 'positieve grondhouding' het gesprek met de gemeente wil voeren. "Ik vind behoud van het historisch erfgoed heel belangrijk. Maar het is tegenwoordig ook een hele uitdaging om een begraafplaats met gesloten beurs te exploiteren", aldus Van de Meene die inhoudelijk niet op het gesprek vooruit wil lopen. Het onderhoud van het kerkhof wordt nu door vaste vrijwilligers gedaan.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
325 stemmen