Volledig scherm
Thalita de Jong. © Cor Vos

Thalita de Jong verlaat Rabo en wordt kopvrouw bij Lares

OSSENDRECHT Thalita de Jong slaat een nieuwe weg in. De wereldkampioene veldrijden verlaat na vijf jaar de Rabo-ploeg van Marianne Vos en verkast per 1 januari 2017 naar Lares-WaowDeals. Bij deze jonge Belgische formatie krijgt de 22-jarige renster uit Ossendrecht de rol van kopvrouw.


"Ik zat er eigenlijk het hele seizoen al aan te denken om de ploeg te verlaten. Na vijf jaar is het sowieso goed om eens van team te veranderen. Maar dat is niet de hoofdreden. Ik wil na jaren van knechten veel meer voor mijn eigen kans gaan rijden. Na het WK veldrijden dacht ik even dat ik ook op de weg een grotere rol zou krijgen bij Rabo, maar als puntje bij paaltje kwam, moest ik me toch iedere keer weer wegcijferen. Dan bleek dat de ploegleiding toch meer vertrouwen had in de wat oudere, meer ervaren renster,dan in mij."

En dus had De Jong wel oren naar het aanbod van Lares om daar kopvrouw te worden. Sterker nog. "Ze willen de ploeg rond mij gaan bouwen. Zelf voel ik dat ik klaar ben om echt grote wedstrijden te winnen. Vooral de wereldtitel in het veld heeft me doen beseffen dat ik tegen de wereldtop aan zit. Ook op de weg ging het daarna steeds beter, maar door mijn dienende rol zat ik in de finale te vaak met goede benen in het peloton."

De Jong rijdt zoals het er nu naar uit ziet nog twee wedstrijden voor Rabo. Daarna duikt ze vanaf 2 oktober het veld in. "Dat was sowieso al mijn planning en voor het Belgische ploeg is crossen altijd belangrijk." Om zo goed mogelijk aan het crossseizoen te beginnen slaat De Jong het WK op de weg dit jaar over.

Lares maakt dit seizoen haar debuut in het vrouwenpeloton. Monique van de Ree, Kelly Markus en Lotto van Hoek maken al deel uit van de formatie.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
277 stemmen