Volledig scherm
Thalita de Jong. © BELGA

Thalita de Jong hoopt pijnvrij terug te keren uit Spanje

CALPE - Thalita de Jong kan nog lachen. ,,Ik dacht: ik ga naar Spanje om daar op de weg te kunnen trainen. Zit ik hier toch weer op de rollen. Omdat het regent dus.” Alleen met droog weer durft ze naar buiten. ,,Als het regent is het hier met al die olie op de weg levensgevaarlijk.”

Vallen is het laatste, waar de nieuwe kopvrouw van Lares Woawdeals op dit moment aan moet denken. Een keiharde schuiver in de wereldbekerveldrit van Hoogerheide, gooide drie weken geleden al te veel roet in het eten. Weg WK. Weg eerste voorbereiding op het wegseizoen.


De Jong liep bij de val een spierspeuring in een van haar kniebanden op. Na een paar weken van op de bank zitten en voorzichtig wat rondtrappen op de rollen, meldde ze zich eind vorige week bij dokter Enneking in Roosendaal. De orthopeed stelde vast dat de scheur nog altijd niet helemaal is hersteld. ,,Dat was een beetje een teleurstelling”, geeft De Jong aan. ,,Ergens hoop je toch dat het verder genezen was. Aan de andere kant staat er vier weken voor het herstel. Het is gewoon te vroeg om meer te willen.”

Vier weken stilzitten blijft voor een topsporter echter een moeilijk te verteren iets. ,,Het is gewoon frustrerend om te zien hoe de rest verder gaat met trainen en jij niks mag doen.” Omdat de Roosendaalse orthopeed zelf niet aangaf wat ze al wel mocht gaan doen met haar gekwetste rechter knie, zegt ze hem ‘eens lief’ aangekeken te hebben.

Uiteindelijk gaf hij haar toestemming om weer voorzichtig op de weg te gaan fietsen. En dus vloog De Jong afgelopen weekeinde opgetogen naar haar Spaanse Calpe, om zich daar te vervoegen bij haar nieuwe Belgische ploeg. ,,Die meiden leren kennen is ook belangrijk. We zullen het straks samen moeten doen in de koers.”

Ze reed iets meer dan een uurtje mee in het wiel van de groep. Ze reed 45 minuten in haar eentje, maar steeds kwam de West-Brabantse oud-wereldkampioene van een koude kermis thuis. Sneller dan gehoopt, kwam de pijn in haar knie terug. ,,Vooral als de weg even omhoog loopt, voel ik hem weer.”

De boodschap is duidelijk: ,,Ik moet geduld hebben. Ik kan nu niet meer dan dag voor dag afwachten hoe het gaat. Als ik na deze week weer zonder pijn kan fietsen, ben ik al blij. Maar ik weet ook dat dat tegen kan vallen.”

De Ronde van Vlaanderen is over zes weken. ,,Natuurlijk was dat een doel. Nu kijk ik in mijn planning niet verder dan een dag vooruit. Het is lastig, maar ik weet ook dat het seizoen nog lang duurt.” Eind 2014 brak ze haar sleutelbeen doormidden. ,,Daarna ben ik toch maar mooi wereldkampioen veldrijden geworden. Ook nu zal het heus weer goed komen.”

Voorlopig is het weer de grootste zorg in Calpe. ,,Als het droog wordt, pakken we de auto en gaan een rustig, vlak stuk opzoeken. Ik ben hier om te fietsen. Niet om op de rollen te zitten.”

Live Voetbal

home logo PSVPSV
63'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
936 stemmen