Volledig scherm
© THINKSTOCK

'Testlocatie drones verhuist naar vliegbasis Woensdrecht'

HOOGERHEIDE – De Koninklijke Luchtmacht is bereid om op Aviolanda Woensdrecht samen met de betrokken partijen een test- en demolocatie in te richten. Daarmee moet de impasse in deze kwestie aan een eind komen.

Zoals BN DeStem op 23 juli meldde, zijn er problemen gerezen voor civiele bedrijven, gevestigd op businesspark Aviolanda in Hoogerheide. Sinds 1 juli zijn de regels voor het vliegen met drones voor commerciële doeleinden versoepeld, maar deze gelden alleen voor drones tot 4 kilogram. De drones van de bedrijven op Aviolanda zijn vaak veel zwaarder en daar mag dus niet mee gevlogen worden.

Verhuizing van de oorspronkelijk bedoelde testlocatie op het civiele gedeelte van Aviolanda naar de vliegbasis op het militaire gebied wordt nu door Koninklijke Luchtmacht geopperd als oplossing.

De jonge bedrijfstak UAV (Unmanned Aerial Vehicles, onbemande vliegtuigen) moet zo snel mogelijk van de grond komen, vindt Aviolanda Aerospace. "De Europese concurrentie haalt de Nederlandse ontwikkelaars in. Wij hopen dat het Ministerie van Infrastructuur en Mileu voldoende inzet en flexibiliteit toont om het UAV het werken in Nederland mogelijk te maken", zegt woordvoerder Charlotte Koeleman.

Lees donderdag meer in BN DeStem.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen