Volledig scherm
© Thinkstock

Tarieven Bravis, Amphia en Zorgsaam: honderden euro's verschil per behandeling

BREDA - Behandelingen in het ziekenhuis kosten in het ene ziekenhuis fors meer dan in het andere. De verschillen kunnen tot honderden euro's oplopen. Ook binnen West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen zijn er grote verschillen. Zo kost gips om een knie bij het Bravis Ziekenhuis ruim 250 euro meer dan bij Zorgsaam in Terneuzen.

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste zorgverzekeraar in Nederland een tarievenlijst online gezet voor behandelingen in ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Hiermee reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. ,,Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken", meldt CZ.

De tarieven die de ziekenhuizen in deze regio hanteren liggen voor sommige behandelingen dicht bij elkaar. Bij andere behandelingen kan het tot enkele honderden euro's verschillen. Het verwijderen van een tumor bij borstkanker in bij het Amphia ruim eens zo duur dan bij Zorgsaam. Het plaatsen van een spiraaltje is bij het Amphia het goedkoopste, namelijk 305,46 euro. Bij Bravis is een vrouw bijna 90 euro meer kwijt. Voor behandeling van een tia of beroerte is een patiënt het minste geld kwijt bij Bravis.

De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars hun tarieven openbaar maken, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken.

CZ heeft vooralsnog enkel een lijst gepubliceerd met behandelingen die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro. Het verplichte eigen risico is 385 euro. De zorgverzekeraar gaat de komende tijd de tarievenlijst verder updaten. CZ is voornemens om alle tarieven openbaar te maken.

Een greep uit de behandelingen die openbaar zijn gemaakt:

Een greep uit de behandelingen die openbaar zijn gemaakt:
Create bar charts

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
533 stemmen