Volledig scherm
De acteurs van Carte Blanche tijdens een repetitie voor een theaterstuk over de dood. foto's Liesbeth van Well

Taboe: De dood kun je niet verstoppen

BREDA - Saskia (46) heeft een verstandelijke en lichamelijke beperking. Ze woont in Terheijden. Bij de stichting SOVAK. Haar moeder Jo van den Bemt, die om de hoek woont, bezoekt haar zo veel mogelijk. Over de dood praat ze liever niet. Niet over die van haarzelf en nog minder over die van haar dochter. Het is een onderwerp dat ze het liefst diep weg stopt.

Daarin staat Jo niet alleen. Integendeel. Het is sowieso al moeilijk om over de dood te praten. Maar nog lastiger lijkt het om er over te spreken met mensen met een verstandelijke beperking. "Ouders, hulpverleners, familieleden benaderen het thema vaak heel terughoudend", zegt Kitty van de Ven. Het druist in tegen het gevoel, het instinct, om degene met een verstandelijke beperking te beschermen.

Van de Ven is van de Expertgroep Palliatieve Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in West-Midden-Brabant. Een groep die zich tot doel heeft gesteld om dood en rouw bespreekbaar te maken met de doelgroep. Om dat te bereiken, heeft de Expertgroep een film laten maken: 'Ooit ga je dood'.

In de film, van Peter van den Dungen van Movedmedia Breda, wordt een repetitie van theaterwerkplaats Carte Blanche uit Eindhoven gevolgd. Net als bij theaterwerkplaats Tiuri in Breda en Roosendaal, hebben de acteurs een verstandelijke beperking. In de film studeert Carte Blanche een theaterstuk over de dood in.

Lees dinsdag meer in BN DeStem. Voor een overzicht zie: www.ooitgajedood.nl

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
757 stemmen