Volledig scherm
© Else Loof/Pix4profs

Taalles en yoga in theesalon De Struyk in Breda

BREDA – Bij Theesalon De Struyck in Breda draait veel om eten. Maar niet alles. Diner, lunch of high tea staan vooral in het teken van ontmoetingen tussen verschillende culturen creëren.

Niet voor niets is het theehuis een stichting, vertelt Marian van Gurp. Met haar achtergrond als sociaal cultureel werker bij onder meer Surplus en Humanitas werkte ze in het verleden in de wijk Heuvel tot de gemeente de subsidiekraan dichtdraaide en ze vanuit het buurthuis aan het Mgr. Nolensplein verhuisden naar hun huidige stek aan het Planciusplein. Daar is ze een van de drie bestuursleden.

In Theesalon De Struyck zijn zo’n 20 vrijwilligers actief. Er wordt gekookt, maar er worden bijvoorbeeld ook taal- en naailessen en yoga gegeven in het recent geopende naastgelegen atelier. Van Gurp: “Als we yoga willen geven, rollen we de tafels naar buiten. Dan kunnen er vijf cursisten in. Binnenkort beginnen we ook met lessen Arabisch voor kinderen.”

“We koken hier voor onder meer GGD, GGZ, de gemeente en het Amphia. Zij sympathiseren met ons concept om op laagdrempelige wijze mensen met elkaar in contact te brengen. Vanavond komt een groep van de Volksuniversiteit eten. Ook hebben we dagelijks een aantal daklozen die van een man in de buurt in onze tuin eten geserveerd krijgen.”

De theesalon is een multiculturele verzamelplek. Vrijwilligers en bezoekers komen uit bijvoorbeeld Marokko, Turkije, Somalië en Syrië. Die komen uit de wijk, maar ook van daarbuiten. Sommige vrouwen wonen al 25 jaar in Nederland, maar moeten nu een inburgeringsexamen doen en volgen taalles in de theesalon.

Eigenlijk draait alles om ontmoetingen, zegt Van Gurp. “Onze kleinschaligheid is daarbij belangrijk. Dat wekt vertrouwen bij onder meer de Marokkaanse vrouwen. Een aantal van hen leer ik zelf fietsen. Veel van hen hebben dat nooit geleerd. Je moet rekening houden met de cultuur. Als iemand een keer niet naar een les komt, zeg ik niet meteen dat ze niet meer mogen komen. Soms mogen ze niet van hun man, of spelen er andere dingen.”

Vanzelf zijn de vrijwilligers van de Struyck ook een soort vertrouwenspersonen, waar de vrouwen met een gecompliceerde of gesloten achtergrond hun hart kunnen luchten. Van Gurp: “Dat gebeurt meestal bij ons bestuurslid Fatima. We houden geen spreekuur, zoiets ontstaat boven de pannen. Ze vertrouwen haar en zijn vaak ook echt open.”

Theesalon De Struyck moet in de toekomst wellicht een bedrijfje worden en de broek op gaan houden. Maar dat gebeurt nu al, en dat met louter vrijwilligers. “Het is soms pittig en het is hard werken. We betalen gewoon huur, al is die gereduceerd. Straks wordt deze flat gesloopt en dan moeten we een andere plek zoeken.”

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
692 stemmen