Volledig scherm
Een van de verwaarloosde dieren die de politie in Halderberge vond. © Politie

Taakstraf voor Willebrorder die 'houdt van dieren, maar gebrek aan kennis had'

SINT WILLEBRORD - Een 35-jarige man uit Sint Willebrord houdt veel van dieren. Hij verzorgt ze graag, alleen heeft hij de kennis en het geld er niet voor. Dat zorgde voor een schrijnende situatie. Toen de dierenpolitie op 12 april langskwam, trof ze uitgemergelde paarden aan: vier merries en een veulen.

De man was al gewaarschuwd. Een jaar eerder had de dierenpolitie namelijk al achttien konijnen en 23 kippen en hanen gevonden die slecht waren verzorgd. Ze hadden geen water en zaten in veel te kleine hokken. De man legde uit: „Ik dacht dat ze hun vocht wel uit boerenkool, wortels en sla konden halen.” De strafzaak werd toen voorwaardelijk geseponeerd.

Zorgboerderij
Maar een jaar later trof de dierenpolitie weer ondervoede dieren van hem aan: op een zorgboerderij in Oudenbosch. Hij had ze daarheen gebracht, maar ze waren compleet uitgemergeld. De verzorging was hem boven het hoofd gegroeid. In de wei in Rucphen waar ze eerst stonden, werd het door alle regenval zo drassig dat het hem niet meer lukte om ze goed te verzorgen. En toen bracht hij ze weg.

De officier van justitie sprak de man bestraffend toe. „U had echt eerder aan de bel moeten trekken. En als u niet zo veel geld hebt, moet u niet zo veel paarden nemen.”

De rechter zag dat het geen kwade opzet van de Willebrorder was. „Het is een gebrek aan kennis geweest. Na gesprekken met de dierenpolitie en nadat de gemeente dreigde met boetes, heeft u de juiste maatregelen genomen.” Ze legde de man een voorwaardelijke taakstraf op van zestig uur.

De man heeft nu weer vijf paarden. Het gaat goed met ze en de man heeft afspraken gemaakt over opvang als dat nodig is.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
212 stemmen