Volledig scherm
Natuurwerkgroep Rucphen onderhouden de natuur bij 't Gaegelpad. foto Tonny Presser/Pix4Profs

't Gaegelpad in Sint Willebrord is weer boomvrij

SINT WILLEBRORD - Het is behoorlijke doorpezen en de mannen van natuurwerkgroep Rucphen zwoegen dan ook stevig voort. Vrijdag stonden ze voor de vijfde vrijdag op rij met hun laarzen tussen het riet.

Alles wat boomachtig is, zoals kleine berkjes en wilgen, moet uit de grond. In een groep van zeven vrijwilligers onderhouden ze de natuur rondom het water en 't Gaegelpad in Sint Willebrord.

De Natuurwerkgroep heeft 't Gaegelpad ingericht met bloemen, struiken en bomen, om zoveel mogelijk vlinders, bijen en libellen aan te trekken. De zaailingen van vooral berken en wilgen dreigen de ingezaaide bloemen en struiken echter te overwoekeren. Sinds de aanleg van het gebied in 2014 hebben veel stekjes de kans gekregen zich te nestelen.

De waterretenties werden aangelegd door Waterschap Brabantse Delta. Praktisch gezien is dit gebied er om water af te voeren. Het waterschap was van plan het hele gebied te bezaaien met gras.

De natuurwerkgroep Rucphen had een ander idee. Een stukje nieuwe natuur aanleggen waar verschillende planten en dieren leven en mensen kunnen wandelen. Met een chique woord: een idylle.

Dat is aardig gelukt. In de verte zie je de vrachtwagens over de snelweg razen, maar langs het water hoor je alleen het suizen van het riet. Laatst is er een groep van vijf lepelaars gespot.

Waarschijnlijk hebben de vrijwilligers nog twee vrijdagen nodig om alle boompjes langs het laarzenpad te verwijderen. Alle hulp is daarom welkom, geven de vrijwilligers aan.

Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website natuurwerkgroep-rucphen.nl.

Lees zaterdag meer over 't Gaegelpad in BN DeStem

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
323 stemmen