Syriërs twitteren 'laatste boodschappen' uit Aleppo

Nu het schijnt dat de troepen van president Assad met Russische steun de stad Aleppo hebben veroverd, bereiden de inwoners zich voor op het ergste. Zij twitteren sinds gisteren wat ze zelf hun laatste boodschappen noemen.

Volgens ingewijden zitten er nog 100.000 mensen gevangen 'in de bommenregen'. Rusland weigert de bombardementen te staken, omdat mensen kunnen vertrekken of gewonde kinderen geëvacueerd kunnen worden. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon spreekt over ,,wreedheden gericht op een groot aantal burgers in Aleppo".

'Rusland wil ons dood'
Onderwijzer en activist Alhamdo laat in een emotioneel filmpje op Twitter weten niet meer in de VN of de internationale gemeenschap te geloven. ,,Rusland wil ons dood, dat vieren ze in de andere kant van de stad al. De milities van Assad zitten hier 200 of 300 meter verderop. We waren vrij, we wilden niets anders dan vrij zijn. Maar deze wereld wil geen vrijheid, denk maar niet dat jullie vrij zijn. Ik hoop dat jullie nog iets kunnen doen voor mijn dochter en mijn vrouw. Er zijn geen ziekenhuizen meer, de gewonden worden niet geholpen, we kunnen niet meer slapen. Ik hoop dat jullie nog eens aan ons denken".

Verknald

In een andere videobooschap geeft de Amerikaanse journalist Bilal Abdul Kareem moslimlanden een veeg uit de pan: ,,Jullie hebben het verknald."

Fatemah, de moeder van het 7-jarige meisje Bana Alabed dat al maandenlang vanuit Aleppo tweet, zei gisteren: ,,Laatste boodschap. Mensen sterven hier sinds gisteravond. Het verbaast me dat ik nu zit te tweeten en nog in leven ben". ,,Mijn papa is gewond, ik huil", liet Bana gisteren nog weten. En een uur geleden: ,,Mijn naam is Bana, ik ben zeven jaar. Ik spreek nu live vanuit Aleppo. Dit is het moment waarop beslist wordt of ik zal leven of sterven".

Criticasters vragen zich overigens af of Bana echt bestaat of een propagandamiddel is. 

Meltdown
De herovering van Aleppo door het Syrische leger leidt volgens de mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties tot ,,een complete teloorgang van de menselijkheid''. De organisatie heeft informatie gekregen over tientallen moorden op burgers aan de oostkant van de stad. Volgens de berichten zijn in de afgelopen dagen minstens 82 burgers gedood.

Een woordvoerder van de mensenrechtenafdeling zei dat pro-regeringstroepen volgens de verslagen achter de moorden zitten. Zowel Syrische militairen als leden van een Iraakse militie die aan hun zijde meevechten zouden zich schuldig maken aan het grove geweld.
,,De verslagen die we hebben ontvangen gaan over mensen die thuis en op straat zijn doodgeschoten terwijl ze probeerden te vluchten.''

Vlucht
Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, ruim vijf jaar geleden, zijn miljoenen Syriërs op de vlucht. De voorbije 24 uur zijn meer dan 10.000 mensen vanuit Aleppo op de vlucht geslagen. Diplomaten uit diverse betrokken landen praten intussen verder over de situatie in Aleppo. Turkije pleit voor het openen van een vluchtroute voor burgers én overgebleven rebellen.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
18:30
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC TwenteTWE
18:30
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
652 stemmen