Volledig scherm

Sudanees uit AZC De Koepel liep mee in Singelloop 'Normaal ren ik 10 kilometer in 38 minuten'

BREDA -  Hij was afgelopen zondag bijna niet te missen. In een knalgeel shirt met daarop 'AZC Welkomsttaal' rende de Sudanese Dafaalla Abdalla Diab (30) uit Breda de Singelloop. Samen met een groepje andere statushouders en medewerkers van Welkomsttaal liep hij de 10 kilometer.

Dafaalla deed er 40 minuten over en dit vindt hij eigenlijk iets teveel.

"Normaal doe ik over deze afstand 38 minuten. Maar het was erg druk en ik kon niet goed inhalen." Maar dit mocht de pret niet drukken.

"Ik vond het geweldig om mee te doen. Heel erg leuk dat er allemaal mensen aan het supporteren zijn. Kleine kinderen en oude mensen, allemaal stonden ze te juichen. Ook waren er veel bandjes en draaiden overal dj's muziek. Het was een groot feest."

Bijna een jaar geleden is Dafaalla gevlucht uit Sudan. Hier volgde hij een studie in vliegtuigonderhoud. Nu woont hij in het AZC in De Koepel en komt hij zijn dagen door met het leren van de Nederlandse taal, hardlopen en het schrijven van gedichten.

Hij hoopt binnenkort zijn certificaat Nederlandse taal te behalen. Deze is nodig als je een kans wil maken op een baan. "Ik heb in drie andere AZC's gewoond. Daar kreeg ik geen taalles. Toen ik vijf maanden geleden in Breda kwam ben ik er gelijk mee begonnen. Bij Welkomsttaal zijn ze erg aardig. Los van de taalles trainen we drie keer in de week met hardlopen."

Lees woensdag meer in Bn DeStem

Volledig scherm
Volledig scherm
Sudanese Dafaalla Abdalla Diab (30) uit Breda liep mee in de Singelloop. © Foto Cobine van der Louw
  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
701 stemmen