Volledig scherm
Veel autocoureurs vinden het leuk om een circuit aan de muur te hebben waarop ze hebben gereden.

Succes van Verstappen: houten racecircuits vliegen over toonbank

BREDA - Het succes van Max Verstappen is niet het enige Nederlandse succes in de racewereld. De Bredase ondernemer Rachiem Koevoets verkoopt sinds een half jaar houten racecircuits voor aan de muur. En met succes.

Het idee voor de circuits kreeg Koevoets nadat hij een Duitser tegenkwam die houten raceparcoursen maakte en hiervoor licenties bezat. Tijdens het gesprek kwamen ze erachter dat de markt in de Benelux nog volledig openlag. Voor motorsportliefhebber Koevoets was dit een kans die hij niet kon laten liggen. „We liften mee op het succes van Max Verstappen, anders hadden we het waarschijnlijk niet gedaan.”

De circuits worden in Duitsland gemaakt en computergestuurd uit hout gefreesd. „Het is zeer secuur werk, want elke bocht moet precies kloppen qua graden”, verklaart Koevoets. Met name het oude totaalcircuit Nürburgring is met zijn zeventig bochten een waar monnikenwerk. De Nederlandse circuits van Assen en Zandvoort zijn daarentegen redelijk makkelijk uit te snijden.

Onder de klanten van Koevoets veel mensen die het leuk vinden om een circuit aan de muur te hebben waarop ze hebben gereden. Verassend genoeg zijn veel kopers vrouw. Die zien in de houten murals een perfect sinterklaas- of kerscadeau voor man, vader of broer. Daarnaast gebruiken circuits als Zandvoort de houten parcoursen als bokaal.

In de toekomst hoopt Koevoets ook circuits te kunnen verkopen die de hoogteverschillen laten zien op de weg. Daarvoor zal wel eerst een 3D houtfreesmachine moeten worden aangeschaft. Verder staat het Belgische parcours van Spa-Francorchamps hoog op Koevoets’ verlanglijstje. Helaas zitten de onderhandelingen voor die licentie momenteel muurvast. „Jammer, want zoiets kan voor beide partijen alleen maar positief werken.”

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
48 stemmen