Volledig scherm
F16 op vliegbasis Gilze-Rijen. © Martin Ommering

Studie naar terugdringen overlast vliegbasis Gilze-Rijen

GILZE EN RIJEN - Het ministerie van Defensie moet alternatieven onderzoeken of en hoe overlast door vliegbasis Gilze-Rijen verder kan worden teruggedrongen. Onder meer moet onderzocht worden of de zeer beperkende geluidszoneringen kleiner kunnen worden.

MER
Dat stelt de commissie voor de milieueffectrapportage in haar bindende advies. Deze vragen worden beantwoord in de Milieueffectrapportage (MER) die Defensie in december klaar zou moeten hebben. De MER is van cruciaal belang voor Gilze en Rijen en de verre omgeving, vanwege aanvliegroutes, bouwbeperkingen en geluidsoverlast.

Vandaar dat bijvoorbeeld ook de gemeente Breda een zienswijze heeft ingediend, want de MER is de basis voor het Luchthavenbesluit. Daarin wordt, zoals bij elke luchthaven in Nederland, precies vastgelegd wat er op en rond de luchthaven mag gebeuren.

In het advies van de commissie zijn de zienswijzen verwerkt van onder meer Gilze en Rijen en Breda, maar ook van heliwerkgroep Grote Spie, belangenvereniging Hulten en Rassers Advocaten namens diverse belanghebbenden.

Oude regels
Bijzonder is dat de vliegbasis functioneert op basis van oude regels voor jachtvliegtuigen, terwijl de helikopterbasis sinds midden jaren negentig veruit de voornaamste functie is. Dit actuele gebruik is van groot belang omdat Gilze-Rijen ook dient als 'reserveveld'.

Defensie wil de basis graag incidenteel blijven gebruiken voor straalvliegtuigen als ze elders niet terecht kunnen, maar ook als oefenaanvliegroute. Diverse indieners van zienswijzen vinden dat die incidentele gebruiken de zonering onnodig ruim houdt.

Anderen menen dat de veiligheid niet voldoende onderzocht wordt, bijvoorbeeld het risico dat Chinooks met zware ladingen tot 10.000 kilo over woningen vliegen.

De Commissie Overleg & Voorlichting Milieuhygiëne Gilze-Rijen (COVM) vergadert op woensdag 28 september om 19.30 uur in het gemeentehuis in Rijen.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
466 stemmen