Volledig scherm
Aram van Bergen-Henegouwen, Stefan Koop en Boris de Korver (van links naar rechts) . foto ron magielse/pix4profs

Studentenvereniging: 'alleen maar zuipen? Prik daar nou doorheen'

BREDA - Bredaas oudste studentenvereniging Phileas Fogg viert dit schooljaar uitgebreid met zijn 200 leden het tiende lustrum. Maar Phileas wil meer: „Wij zijn superambitieus, willen alleen maar groeien.”

Natuurlijk spreken we af in de nieuwe stamkroeg van Phileas Fogg, café De Vesting in de Vismarktstraat. Het is nog ochtend, toch wordt er al bier getapt. Je bent student of niet. <TH>
Stefan Koop (20) is de voorzitter, Aram van Bergen-Henegouwen (20) preses van de lustrumcommissie en Boris de Korver (28) voormalig bestuurslid van de vereniging met zo’n 200 leden. Boris: „In 2009 besloten we ons niet te beperken tot NHTV’ers, maar ook Avans erbij te betrekken. Daar zitten diverse economische opleidingen. Met deze mensen maken we onze vereniging beter.”
Stefan: „Er komen steeds meer leden uit die hoek. Daarnaast ook mensen, die in Tilburg op de universiteit zitten, maar liever in Breda een studentenleven willen opbouwen.”
Zoals Boris, afgestudeerd op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. „Breda is gezelliger, zonder enige twijfel.”

Wat is het belang van een studentenvereniging? Aram: „Sociale contacten. Het verbreden van je netwerk. In eerste instantie vind je de mensen leuk, spreken sfeer en tradities je aan. Daarnaast is het heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kan deel uitmaken van besturen of commissies. Voordat je het werkveld ingaat, heb je al een hele tas met ervaring op gebied van management en financiën, bijvoorbeeld. Als afgestudeerde heb je zo een streepje voor. Daar was ik ook naar op zoek.”

Boris: „Ik heb de volgende quote wel eens gehoord: ‘Een studentenvereniging is een sociale, professionele snelkookpan.’ Ik heb destijds naast mijn studie ook drie jaar mede de sociëteit gerund. In één keer moet je pats boem volwassen worden. Hoe ga je om met de brouwers, hoe werken huurcontracten? Daar leer je van, in professioneel en sociaal opzicht. Mensen, die zo’n uitdaging zoeken, worden lid van een vereniging. Phileas Fogg staat voor ondernemersspirit. Ieder lid heeft die.”
Wat dat betreft, moet het de heren pijn doen dat ze na 21 jaar hun sociëteit Bolleboos in de Schoolstraat moesten sluiten na een reeks van overtredingen van de geluidsnormen. Stefan: „Sinds 1995 hadden we daar iets opgebouwd. Zonde dat het nu weg is. De Bolleboos was naast de kennismakingstijd toch iets waarin we ons onderscheidden van andere Bredase studentenverenigingen. Maar café De Vesting biedt ons kansen om dit weer op te bouwen tot een nieuwe sociëteit. We zitten nu in een betere straat. Daardoor tonen ook meer studenten interesse.”

Lees meer in BN DeStem van woensdag 21 september.

poll

Kinderen krijgen met Sinterklaas veel te veel cadeautjes

Kinderen krijgen met Sinterklaas veel te veel cadeautjes

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
203 stemmen