Volledig scherm
© Thinkstock

Studenten Bergen op Zoom op vierde plek met fraude studiefinanciering

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom stond in 2014 op de vierde plek van Nederland als het gaat om studenten die frauderen met hun uitwonende studiebeurs. Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag deelde Bergen op Zoom de vierde plek met Arnhem. Dat blijkt uit de gegevens van de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). 

De DUO haalt steeds meer geld terug bij studenten die frauderen met hun uitwonendenbeurs. In 2014 was dat meer dan 5 miljoen euro. Dat bedrag bestaat uit de boete die studenten kregen voor het plegen van fraude en uit de teruggeëiste studiefinanciering. Het is een verdubbeling van het bedrag uit 2012 dat 2,3 miljoen euro bedroeg. 

In totaal deelde DUO in 2014 1.573 boetes uit. Hoewel het er in 2012 ongeveer evenveel waren (1.530 boetes), moest deze groep ruim twee keer zo veel betalen aan de organisatie. Dat komt doordat DUO maximaal mag terugvorderen tot 1 januari 2012. Naarmate die datum verder in het verleden ligt, worden de boete-opbrengsten uiteraard ook hoger.

In 2014 zijn ruim vierduizend controles geweest bij studenten die mogelijk fraudeerden met hun studiefinanciering. Daarvan liep 37,7 procent (bijna 1.600 studenten) tegen de lamp. Zij kregen een boete van 50 of 100 procent van hun ten onrechte ontvangen studiefinanciering, omdat ze aangaven niet meer thuis te wonen terwijl dit na inspectie wel zo bleek te zijn. Deze studenten kregen hierdoor onterecht een uitwonende studiebeurs. 

Meeste fraudeurs in Amsterdam

In de hoofdstad bevinden zich de meeste fraudeurs. Daar werden in 2014 210 boetes opgelegd. In Rotterdam waren dat er 150 en in Den Haag 126. Opvallend is dat na die drie grote steden Bergen op Zoom en Arnhem de vierde plek delen met beide 49 boetes. Die regionale verschillen ontstaan volgens DUO doordat er per gemeente verschillend wordt gecontroleerd. Hierdoor worden er in het ene jaar meer boetes uitgedeeld dan in het andere. 

Aanpak adresfraude

De gemeente Bergen op Zoom is zich bewust van adresfraude zegt woordvoerder Nausikaä van den Merkenhof. "Dat is een van de redenen waarom wij in 2015 zijn aangesloten bij de landelijke aanpak adresfraude en zijn betrokken bij de ontwikkelingen van de aanpak van adresfraude," zegt Van den Merkenhof. De gemeente heeft ook speciale toezichthouders aangesteld die zich specifiek bezig houden met adresfraude. 

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
189 stemmen