Volledig scherm

Strippenkaart statushouders gemeente Woensdrecht verdient kans

OPINIE:  Statushouders in de gemeente Woensdrecht krijgen dit najaar allemaal een strippenkaart. Hoe vaker ze meedoen aan iets wat in hun omgeving gebeurt, hoe eerder de strippenkaart vol is. Is ie vol, dan krijgen ze de wettelijk vereiste participatieverklaring.

De gemeente laat hiermee zien dat ze creatief is in het bedenken van concrete oplossingen om nieuwe Nederlanders te laten integreren.

Te loven is ook de snelheid waarmee ze met een maatregel komt. Andere gemeenten moeten er nog mee komen, de deadline is september. Maar een strippenkaart? Is dat niet een beetje betuttelend, om niet te zeggen denigererend? Je zult als statushouder maar zo'n ding bij je hebben en steeds moeten vragen om een knipje. Het is bovendien ook maar de vraag of je werkelijk integreert als je je neus laat zien op de weekmarkt in Putte, op het KPJ Schuurfeest in Ossendrecht of meedoet aan de Brabantse Wal Wandeldag.

Maar het is tenminste een poging. Iedereen is het er intussen over eens dat het roer om moet. Incidenten in binnen- en buitenland tonen meer en meer en soms al te pijnlijk aan dat de gewoonte om mensen met een totaal andere culturele achtergrond en dito waarden en normen aan hun lot over te laten, averechts werkt.

Kennis van het Nederlandse waarden- en normenpatroon en van de Nederlandse taal brengt elke nieuwe burger verder in het integratieproces.

Het voordeel van de strippenkaart is ook dat de Woensdrechtse burgers en ondernemers meer betrokken raken bij de nieuwe bewoners. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Zij kunnen met initiatieven voor inburgering komen. Daar heeft de gemeente geld voor over: 10.000 euro.

Alles bij elkaar opgeteld verdient de Woensdrechtse strippenkaart eerder navolging dan hoon.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen