Volledig scherm
© Thinkstock

Strijden tegen de verstening van tuinen in verband met wateroverlast

BREDA / OOSTERHOUT - Een trend: tuinen bestraten. Tegels erin, lekker makkelijk. Groot probleem is wel dat het water niet weg kan. Wie in een nieuw huis trekt, neemt ze zowat als eerste mee: tegels voor in de tuin. Weg met de perkjes en planten. Welkom bestrating. Lekker praktisch.

Je hoeft ze niet te onderhouden en dat scheelt tijd. Een week vol werk, vrienden en sport is toch al druk genoeg.

Steeds meer mensen doen het zo, constateert hovenier Jan van den Heijkant uit Oosterhout. "We merken het in de vraag naar onderhoudsvriendelijke tuinen, bij kleinere tuinen kiest men eerder voor bestrating. Als hovenier heb ik een hart voor groen, maar het is toch 'wie betaalt, bepaalt'."

Het Sociaal Cultureel Planbureau bevestigt die trend. Stenen tuinen zijn met name te vinden bij jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens 30 uur in de week. "Het bespaart werk", toont Aad van Diemen van de natuurvereniging IVN Mark & Donge begrip.

Maar dan zegt hij: "Het is een probleem. Voor een stad of dorp als geheel heeft het nadelige consequenties." Hij wijst op de waterhuishouding. "Al die particuliere tuintjes hebben een gigantisch oppervlak. Zo groot als tientallen natuurterreinen. En ja, dan is een goede waterberging van belang. De vraag is of de pomp dit allemaal kan trekken."

Lees meer in BN DeStem van zaterdag 6 augustus.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1018 stemmen