Volledig scherm
In 1948 was het voor de Sint geen pretje om Nederland binnen te komen © YouTube/Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

'Strenge' controles bij intocht 1948: Sint gevisiteerd bij grensovergang Wernhout (video)

WERNHOUT - Sinterklaas mocht vorig weekend gewoon doorlopen tijdens de intocht in Zundert, maar 1948 was dat wel anders. De Douane deelde deze week een filmpje op Facebook waar ‘het schaamrood van op de kaken komt te staan’. Het gaat om een video van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Waar dit jaar in Nederland de kinderen in Maassluis door veiligheidspoortjes moesten, was het destijds de Sint die streng gecontroleerd werd toen hij bij de grens bij Wernhout Nederland binnenkwam.

De douane nam haar taak namelijk ook toen al erg serieus, dus ook de goedheiligman moest door de molen. Een paspoortcontrole en inspectie van de kar met cadeaus (waren de pakjes voor Henk uit Zwolle en Marietje uit Tilburg wel behoorlijk op de lijst verantwoord?) bleken niet genoeg – de douane geloofde niet in Sinterklaas.

Hup van het paard af, en mee de visitatiehal in. Ook in 1948 was dat niet niks. ‘Zo’n behandeling!’ roept de voice-over in het filmpje geschokt. Gelukkig mocht de sint daarna gewoon verder en kregen Henk en Marietje alsnog hun cadeautjes.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
515 stemmen