Volledig scherm
© Twitter Erik de Jonge

Stortvloed aan reacties op man in 'zomerse outfit' op de Brabantse Wal

BERGEN OP ZOOM - "Het is echt onvoorstelbaar hoeveel mensen al gereageerd hebben. Echt gigantisch veel. Niet alleen met berichten via de computer maar mijn telefoon heeft de hele morgen roodgloeiend gestaan. De meeste mensen vinden het vooral grappig."

Boswachter Erik de Jonge zegt dat hij de vloedgolf aan reacties absoluut niet voorzien had toen hij maandag een beeld twitterde dat een van zijn wildcamera's op de Brabantse Wal vastgelegd had. Daarop 'een meneer in een behoorlijk zomerse outfit', zoals De Jonge het omschrijft. Het is een foto van een man in een vreemd dan wel sexy uitgesneden zwart badpak. Daaronder een beginnend buikje. En sexy kousen tot aan zijn dij.

Gekke dingen
"Vaak kan ik niet goed inschatten wat de impact is van een bericht dat ik op Twitter zet", vertelt De Jonge. "Dat komt denk ik doordat ik iets meer ervaring met dit soort zaken heb dan de meeste mensen. Ik kom wel vaker gekke dingen tegen in het bos."

Grenzen
De boswachter heeft van de foto van de man in zijn opmerkelijke outfit overigens wel het hoofd afgesneden. "Want je kunt het natuurlijk niet maken om iemand zo herkenbaar in beeld te brengen. Er zijn grenzen. Dat geldt trouwens ook voor andere beelden die ik soms zie. Soms zijn ze gewoon echt te ranzig om er iets mee te doen." 

De Jonge zegt te hopen dat van het posten van de foto ook een waarschuwende werking uitgaat. "Mensen moeten weten dat ze niet alles in het bos kunnen doen zonder dat iemand dat ziet. Dat is ook de reden dat ik vaak foto's van gedumpt afval online zet. Zodat mensen weten dat ook dat niet ongezien voorbij gaat."

Waarnemingen
Annelieke Kelderman is voorlichter bij Brabants Landschap, dat ook de Brabantse Wal in beheer heeft. Zij zegt dat de boswachters van de organisatie steeds voorgehouden wordt dat ze bij hun uitingen op social media steeds hun gezond verstand moeten gebruiken en ook moeten beseffen dat zij hun uitingen uit naam van Brabants Landschap plaatsen. "En dan gaat het om waarnemingen in de natuur en daar is dit er ook een van."

Ervaringen
Kelderman zegt dat niet altijd in te schatten is wat de impact van een post is. "We leren al doende en passen ons beleid aan aan de hand van onze ervaringen. En dit is vers van de pers dus ik durf nog niet te zeggen of dit wel of niet handig was. Ik denk wel dat we dit in de groep gaan bespreken." Brabants Landschap hanteert sowieso de regel dat mensen die vastgelegd zijn in gevoelige kwesties onherkenbaar gemaakt worden als de beelden openbaar gemaakt worden. 

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
7'
0-0
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC TwenteTWE
10'
0-0
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
658 stemmen