Volledig scherm

Stoomtrein tussen Breda en Roosendaal: nostalgie op het spoor

BREDA - BelcrumSpoort haalt stoomtrein, stoomtram en oude BBA-bus naar hypermodern station in Breda.

Wie wil dat niet? Een stoomtram uit oma’s tijd zien rijden. Instappen in zo’n oude, karakteristieke BBA-bus. Of een ritje maken in een heuse stoomtrein tussen Breda en Roosendaal?

Het kan allemaal in het weekeinde van 10 en 11 september als ter ere van de officiële opening van het nieuwe NS-station in Breda onder het motto ‘verleden ontmoet heden’, flink wordt uitgepakt. Initiatiefnemer van het feestweekend is de Stichting BelcrumSpoort, een club van tientallen, razend enthousiaste, vrijwilligers uit de Belcrum en andere wijken rond het station, onder aanvoering van voorzitter Kees de Jonge.

Voorbereidingen
​„Het is een wat uit de hand gelopen vorm van burgerparticipatie”, lacht De Jonge, zelf ook woonachtig in de Belcrum. Al ruim een jaar is hij samen met de andere bestuursleden Martien Kuipers en Patrick Schrauwen en de vrijwilligers achter de schermen druk doende met de voorbereidingen. „Eigenlijk begon het al veel eerder. Jaren geleden was er sprake van dat bij de oude machinefabriek (voorheen Backer en Rueb) een containerterminal zou komen. Zonde want daarmee zouden de fabriekshallen waar vroeger onder andere stoommachines werden gebouwd, verdwijnen.”

Dat mocht niet, vond De Jonge die een actie bedacht. Met een bij Backer en Rueb gebouwde, volledig gerestaureerde, stoomtram wilde hij over de Speelhuislaan waar nog altijd rails ligt, gaan rijden. Maar de terminal ging niet door en de fabriekshallen bleven staan. Toch ging het idee met die stoomtram niet de ijskast in. Integendeel. Toen de opening van het nieuwe station zich aandiende werd besloten om, behalve de stoomtram, een compleet historisch spoorweekend op touw te zetten.

'Uit de hand gelopen'
De Jonge: „Het is wat uit de hand gelopen. Want behalve de stoomtram, zijn we er met behulp van sponsors ook in geslaagd een echte stoomtrein uit 1940 dat weekend te laten rijden, is het Spoorwegmuseum van de NS bereid een deel van haar materieel op het station te laten zien, zijn er oud-Hollandse spelletjes voor de kinderen, miniatuur(stoom)treinen. Eigenlijk te veel om op te noemen.”

Tienduizenden belangstellenden worden er verwacht. „We gaan uit van 25.000 tot 30.000 mensen”, weet De Jonge. „Maar misschien worden het er ook wel 50.000, wie weet, best spannend allemaal!”

De gemeente Breda, NS en ProRail hebben het initiatief van de stichting omarmd. En ook de zoektocht naar sponsoren verloopt voorspoedig. Hoewel. De stichting zou graag zien dat ook een uit 1884 stammende paardentram die indertijd in Breda dienst deed, bij het station te bewonderen is. „Daar hebben we eigenlijk nog een sponsor voor nodig. Dus bedrijven die interesse hebben kunnen reageren.”

Tickets BN DeStem Expres
Lezers van BN DeStem kunnen zaterdag 10 september meerijden met de stoomtrein die die dag tussen Breda en Roosendaal gaat rijden en door BN DeStem wordt gesponsord. Tickets voor de ‘BN DeStem Expres’ zijn te bestellen via bndestem.nl/club. Een retourtje kost 15 euro, kinderen t/m 12 jaar betalen 10 euro. De trein uit 1940 rijdt die dag vijf keer retour tussen Breda en Roosendaal. Vooralsnog zijn er ritten gepland om 10.30 uur, 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur en 16.30 uur.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Inzet van rijdende rechters in heel het land is een verstandige zet.

Inzet van rijdende rechters in heel het land is een verstandige zet.

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
113 stemmen