Volledig scherm
© Thinkstock

Stichting Samenwerken Bergen op Zoom verandert

BERGEN OP ZOOM - Voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving blijft betaald werk voor altijd buiten bereik. Dat besef heeft ervoor gezorgd dat de Stichting Samenwerken vorig jaar de koers heeft verlegd. Meedoen in de maatschappij door het verrichten van zinvol werk voert nu de boventoon.

Volgens de Woensdrechtse wethouder sociaal domein Lars van der Beek is dat een realistisch doel. "De stichting mag door bestuurders niet meer afgerekend worden op uitstroom naar de reguliere arbeidsmarkt."

Uit het eind vorige week door directeur Marco Klaassen gepresenteerde jaarverslag 2015 blijkt dat de nieuwe aanpak werkt. De omzet groeide met 23 procent en 65 procent van de totale inkomsten wordt gehaald uit maatschappelijke activiteiten die de cliënten van Samenwerken verrichten.

Jaarlijks worden circa 175 uitkeringsgerechtigden vanuit de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal door Samenwerken begeleid naar deelname aan de samenleving. Maar ook 140 taakstraffen werden vorig jaar via de stichting uitgevoerd. Ook staan bijna twintig langdurig werklozen, de voormalige ID-banen, bij Samenwerken op de payroll.

De samenwerking met zorginstellingen in de regio werd geïntensiveerd met zogeheten In de keuken-sessies. Dat is volgens Klaassen goed voor alle betrokken cliënten. "Waar is iemand het best op z'n plek? Dat is de kernvraag."

Voor de organisaties betekent het effectiever en efficiënter werken. Een voorbeeld zijn de fietsreparatieplaatsen die zowel Samenwerken als GGZWNB hebben. "We gaan elkaars expertise en ruimten gebruiken. We moeten verdubbelingen voorkomen."

Ook aan de maatschappelijke opvang van daklozen werd via WijZijn Traverse vorig jaar een bijdrage geleverd. Vijftig daklozen vonden bij Samenwerken een maatschappelijke nuttige dagbesteding.

Lees meer over de samenwerking in BN DeStem van maandag 18 juli

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
544 stemmen