Volledig scherm
vlnr: Ton Putter, André van Loon en Ad Moll van Stichting Bezichtiging Monumenten na het ontvangen van de cheque van 500 euro in theater De Maagd. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Stichting Bezichtiging Monumenten wint lokale erfgoedprijs

BERGEN OP ZOOM - Met de realisatie van een gedenksteen in de Gertrudiskerk heeft Stichting Bezichtiging Monumenten de lokale erfgoedprijs gewonnen.

Op de gedenkstenen staan namen van Engelse militairen die sneuvelden tijdens de aanval op de Bergse vesting in 1814. “Met de steen voegen we een verhaal toe aan Bergen op Zoom. Een verhaal uit het verleden wat verloren was”, zo omschrijft Ton Putter van de werkgroep het. “Het is een voorrecht dat wij de erfgoedprijs in ontvangst mochten nemen. Het is een beloning voor de vele mensen die vier jaar lang bij het project betrokken waren”, zegt Putter na de uitreiking in theater De Maagd.

De lokale erfgoedprijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. In de jury zaten Kees Rouw, Eric Goossens en wethouder Arjan van der Weegen. Van der Weegen:“Het project levert echt een grote bijdrage aan de kennis en beleving van de geschiedenis van onze stad. We hebben grote bewondering voor de aanpak van de totstandkoming van de gedenksteen. De werkgroep heeft werkelijk alles zelf gedaan. Zelfs de letters zijn handmatig in de steen gezet. Daarmee willen we dit project ook als voorbeeld stellen aan de rest van de bevolking.”

Na een selectieronde in juli dit jaar bleven er van de acht inzendingen vier over. Aan het rijksmonument Lievevrouwenstaat 38 is de voorgevel met 15e-eeuws metselwerk in oude glorie hersteld. Voor een slooprijp gebouw aan de Wattweg, dat dienst deed als kantoor van gieterij Rogier, Nericx & Richter, werd een restauratieplan gemaakt. Ook het burgerinitiatief om 't Katrientje (Huize Catharina) nieuw leven in te blazen greep naast de geldprijs van vijfhonderd euro.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen