Volledig scherm
De ceremonie voor de overdracht van de klok vond zaterdag plaats. © Jan van de Kasteele

Stichting Bevrijdingsmonument Welberg schenkt klok aan Canadezen (video)

WELBERG - De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg heeft zaterdag tijdens een indrukwekkende en drukbezochte bijeenkomst op de Canadezenweg een klok geschonken aan het South Alberta Regiment.Canadese troepen van dat regiment bevrijden in 1944 Welberg.

Na bittere gevechten waarbij niet alleen soldaten sneuvelden maar ook tientallen Welbergenaren. Op de Canadezenweg staat het Welbergse bevrijdingsmonument. Een klok. Die luidt elk jaar bij de herdenking van de slag om het dorp.

Het South Alberta wilde er een copie van maken. Maar de Welbergenaren besloten het anders te doen: ze geven een klok uit hun kerk aan de Canadezen.

De ceremonie voor de overdracht vond zaterdag plaats, want een afvaardiging van het South Alberta Light Horse Regiment is momenteel in Europa voor de Liberation Tour 2016.

Ruud van den Belt, de burgemeester van Steenbergen, brengt de klok in september persoonlijk naar Edmonton, de thuisbasis van het regiment. Beide klokken werden zaterdag tegelijk geluid.

De grote klok door Piet Smout en zijn kleinkinderen. Hij verloor als jong kind zijn vader bij de gevechten. Swatty Wotherspoon, zoon van de Canadese commandant van toen, luidde samen met zijn kleinkinderen de klok die naar Canada gaat.

Volledig scherm
De ceremonie voor de overdracht van de klok vond zaterdag plaats. © Jan van de Kasteele
De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg heeft zaterdag tijdens een indrukwekkende en drukbezochte bijeenkomst op de Canadezenweg een klok geschonken aan het South Alberta Regiment.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
771 stemmen