Volledig scherm
Viervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon schitterde gisteren in de dressuurring op de eerste dag van het WK vierspan in Breda. Met een opperbest humeur kan hij afwachten wat zijn concurrent Boyd Exell vanochtend presteert. foto René Schotanus/Pix4Profs

Sterke opening IJsbrand Chardon op WK vierspan in Breda

BREDA - IJsbrand Chardon is het WK vierspan in Breda sterk begonnen. De 55-jarige menner uit Schipluiden was op het openingsonderdeel dressuur met een score van 36,87 veruit de beste van de dag. Vrijdagmorgen komt zijn grote Australische concurrent Boyd Exell in actie tijdens het tweede deel van de dressuur. Evenals de Nederlandse nummer twee Koos de Ronde.

Chardon was vooraf niet blij met zijn loting. “Rijden op de eerste dag is nooit gunstig. Ik vind ook dat in de toekomst de top van het deelnemersveld op dezelfde dag, en het liefst achter elkaar in hetzelfde blok, in actie moeten komen.”

Na afloop van zijn proef kon Chardon slechts breeduit lachen. "Het enige wat je op zo’n eerste dag kunt doen is een score van rond de 36 neerzetten. Dat is me gelukt.” 

Bondscoach Harry de Ruyter stelde tevreden vast dat Exell vrijdagmorgen geen foutje meer mag maken om zijn titel niet kwijt te raken. "Boyd kan presteren onder druk, maar deze score van IJsbrand neemt hij vanavond wel mee in zijn bed.”

Op landgoed De Prinsenhoeve wordt tot en met zondag gestreden om zowel de wereldtitel individueel als die voor landenteams. Iedere natie mag drie rijders inzetten. De twee beste resultaten van de dressuur, de marathon en de vaardigheidsproef tellen mee voor het landenklassement. Het Nederlandse team bestaat uit IJsbrand Chardon, Theo Timmerman en Koos de Ronde.

Laatstgenoemde komt vrijdagmiddag in actie op het onderdeel dressuur. Timmerman zette donderdag achter Chardon de tweede score neer.

In de Nederlandse B-ploeg nestelde Bram Chardon (zoon van) zich met een score van 54,80 voorlopig op de achtste plaats.

Zaterdag staat in Breda de spectaculaire marathon op het programma. Daarin zijn twee waterbakken opgenomen. Zondag wordt het WK afgesloten met de vaardigheidsproef, oftewel het kegeltjes rijden.

Tussenstand dressuur: 1. IJ. Chardon (Ned) 36.87, 2. Timmerman (Ned) 45.95, 3. Lazar (Hon) 46.66, 4. Stroud (VS) 47.37, 5. Harm (Dui) 52.62, 6. Vaczi (Hon) 52.62, 7. Simonet (Bel) 52.86, 8. B. Chardon (Ned) 54.80, 11. Weusthof (Ned) 57.22, 25. Heus (Ned) 66.01.

IJsbrand Chardon in actie tijdens Outdoor Brabant Video: Ad Pertijs

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen