Volledig scherm
In de tuin van haar café is een altaartje gecreëerd om Stella te eren. Haar foto is omringd door een zee van bloemen. foto jacques hendriks

Ster van Stella blijft altijd stralen

Sinds een week is café Stella aan de Van Goorstraat weer open. Dat is snel. Eigenaar Bert Audenaerde ziet dat anders. "We zijn acht dagen dicht geweest, maar het leven gaat door."

Hij zegt het met een voorzichtige lach, maar zijn ogen kunnen zijn intense verdriet niet maskeren. Op 21 juli stortte zijn wereld in. Zijn vrouw Stella, de charismatische gastvrouw van het gelijknamige café, overleed plotseling, nog geen 50 jaar oud.

Bert ontmoette Stella Rose, Bulgaarse van origine, in 2000 in Duitsland. "Ik was daar met mijn broer voor een beurs in Düsseldorf. Het dichtstbijzijnde hotel waar een kamer beschikbaar was, lag twintig kilometer verderop. Stella viel daar in voor een vriendin. Stom toeval allemaal. Nee, het kan geen toeval geweest zijn."

Bert viel als een blok voor de zwartgelokte Parel van Plovdiv. Zijn broer vertrok na de beurs naar huis, Bert bleef in het hotel. "Ik moest en zou haar telefoonnummer hebben."

Zestien jaar later vertelt Bert zijn verhaal met zichtbaar plezier, hij lacht vertederd om zijn puberale gedrag van toen. Zijn geduld in dat hotel, ergens in de buurt van Düsseldorf, werd beloond. Hij kreeg haar telefoonnummer, de wederzijdse liefde bloeide op en na een paar jaar op en neer reizen kwam Stella naar Breda, waar zij en Bert in 2011 in het pand van de legendarische kroeg De Scarabee hun eigen café begonnen. Eerst heette het buurtcafé Hoppe, maar al snel kreeg het de enig juiste naam: Stella.

Stella was het type gastvrouw dat je na één enkel café-bezoek nooit meer vergeet. Ze schreef de naam van elke nieuwe gast op, want ze wilde iedereen kennen, allen een thuisgevoel bezorgen in haar 'huiskamer': 'Alsjeblieft, vers getapt, speciaal van mij, voor jou.' Iedereen smolt voor Stella.

Vorige week vrijdag namen zeker vijfhonderd mensen afscheid van Stella, Bert is nog steeds confuus van zoveel belangstelling. Op Facebook regende het reacties. Vrienden, kennissen, klanten omschrijven haar als: energiek, open, menselijk, mooi, lief, incredible.

Ook twee weken na haar overlijden, op donderdagavond, komen nog steeds mensen langs in café Stella om Bert sterkte te wensen, om even stil te staan bij het altaar, het ereplekje in de tuin, waar een foto van Stella omringd is door een zee van bloemen. De gasten zitten verspreid, buiten op het terras, binnen aan de toog of achter in de tuin. De muziek klinkt zacht, bier en bitterballen gaan rond, alle gesprekken gaan over die ene, bijzondere vrouw.

Zondagmiddag (17.00 uur) treedt de Bredase band Cripplin' Snake op, met de doorgewinterde muzikanten Willem Scholten, Cyriel Havermans, Roel Bisschop en Stef Smit. Het was al gepland, de band wilde het optreden hoe dan ook door laten gaan als eerbetoon aan de Bulgaarse ster, die in dat cafeetje aan de Van Goorstraat altijd zal blijven stralen: Stella. (JH)

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
772 stemmen