Volledig scherm

Stemwijzer met een knipoog

'Het kamerlid van uw dromen', een boek vol verknipte politici.

Weet u al op wie van welke 28 partijen u gaat stemmen op 15 maart? De versnippering en zichzelf tegensprekende politici inspireerden Berry van de Wouw (Breda, tekst) en Ronald Kronenburg (Chaam, illustraties) tot het uitbrengen van ‘Het Kamerlid van uw dromen’, stemwijzer met een knipoog.

Van de Wouw, docent Frans aan het NHTV, bracht met zijn uitgeverij Arti-Choc eerder boeken uit over de Franse straattaal, ‘argot’. Het idee voor zijn laatste werk deed hij ook op in Frankrijk. “Vijf jaar geleden kocht ik ‘Le président de vos rêves!’ Ronald en ik besloten daar een Nederlandse variant op te maken.”

Het ligt inmiddels in de winkels. Oogt als een kinderboek, met pagina’s verdeeld in drie losse delen. Sneltekenaar Kronenburg maakte van 19 lijsttrekkers een karikatuur, die zijn in drieën gesneden. Door pagina’s om te slaan, maak je steeds nieuwe combinaties, 19 x 19 x 19 = 6859. Geert Wilders met een EU-vlaggetje en de benen van Marianne Thieme, bijvoorbeeld. Bij iedere spotprent staat een tekst. In de ik-vorm. “Met een vette knipoog, maar alles klopt”, aldus Van de Wouw, die veel zoekwerk verrichtte.

Kronenburg keek naar uiterlijke bijzonderheden. De onderlip van Jan Roos, het wratje onder de neus van Sybrand Buma. “Het middelste deel was het lastigste, in een kleine ruimte moest ik uitbeelden waar ze voor staan.”

Alle geportretteerden hebben een exemplaar ontvangen, maar alleen Mark Rutte reageerde. Via zijn secretaris: ‘dank u wel’. “En Pieter Plasman van de niet-stemmers heeft gevraagd of hij het mag gebruiken op zijn website.”

Het hoeft geen bestseller te worden. “We hebben al heel veel lol gehad bij het samenstellen.”

Aan het boek (€14,95, vormgeving You’re On) is een prijsvraag verbonden. Lezers kunnen een foto van hun leukste combinatie opsturen, de weekwinnaar ontvangt een gesigneerde kleurenprint. Uit alle winnaars wordt er één geloot die mag dineren in hét politieke epicentum van Den Haag: café-restaurant Schlemmer.

arti-choc.info

facebook.com/hetkamerlidvanuwdromen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
20:45
Shakhtar DonetskSHA
away logo
home logo Manchester CityMCI
20:45
NapoliNAP
away logo

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
720 stemmen